BCycle komt met fiets-parkeerverwijssysteem

Vorige week meldde Verkeersnet dat de gemeente Utrecht werkt aan een parkeerverwijssysteem voor fietsers. BCycle komt nu met een mogelijke oplossing.

Het bedrijf  ontwikkelde een telsysteem voor fietsen en koppelde dat aan het door het bedrijf SPIE ontwikkelde route-informatiesysteem. Verder wordt samengewerkt met het bedrijf Kaba dat toegangspoorten voor fietsenstallingen levert.

Het telsysteem bij de in- en uitgangen van de fietsenstalling in de vorm van detectielussen in een fietsmat of ingevreesde detectielussen, telt de in- en uitgaande fietsen en berekent de vrije plekken in de stalling.

Deze gegevens worden draadloos verstuurd naar de ISO 27001 gecertificeerde server, die vervolgens de bezetting van de diverse fietsenstallingen realtime doorzet naar de digitale informatieborden langs de fietsroutes en de App die fietsers gratis kunnen downloaden.

De investeringskosten voor het systeem zijn laag, zegt de leverancier. Er zijn geen bouwkundige voorzieningen nodig. Het systeem is fietsmerk en fietsrek onafhankelijk. Ook fietsen die niet in het rek staan worden meegeteld.

Het systeem geeft ook meer inzicht in de actuele situatie ten aanzien van het gebruik van fietsenstallingen. Deze beleidsinformatie wordt via een web gebaseerd dashboard doorgegeven.

Het systeem is uit te breiden met het RFID fietstag systeem. Daarmee kan men ook weesfietsen in kaart brengen en wordt het verstrekken van abonnementen op de stalling, handhaving en betaling mogelijk.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.