Fietshelm redt levens

fotolia_22763882_lEen fietshelm kan de meeste levensbedreigende hoofdletsels bij een ongeval voorkomen of verminderen. Dat is uitkomst van een studie van het onderzoekinstituut van de Duitse verzekeraars GDV.

Samen met het Institut für Rechtsmedizin en de universiteitskliniek van Münster werden 543 ongevallen met gewonde fietsers uit 2012 en 2013 gedetailleerd onderzocht. Daarnaast werd onderzoek gedaan via een databank met verkeersslachtoffers.

Van 117 overleden fietsers droegen er slechts zes een helm. Meer dan 50 procent van de overleden fietsers overleed aan de gevolgen van schedelletsel.

Volgens de onderzoekers hadden veel fietsers het ongeval kunnen overleven.

Ook bij ongevallen waarbij gewonden vielen, bleek dat de fietshelm erger had kunnen voorkomen. Van de slachtoffers die gewond raakten, droeg niemand een helm. Opvallend was dat het bij de helft van deze ongevallen ging om enkelvoudige ongevallen, zonder dat er een andere partij bij betrokken was.

De onderzoekers bestudeerden ook de afloop van ongevallen middels computersimulaties. Als een fietser opzij valt en met zijn hoofd tegen het wegdek slaat, dan reduceert een helm de klap met tweederde. Het risico op een zware hersenschudding daalt daardoor met 30 procent.

Bij een val over het stuur en bij een frontale botsing reduceert een helm het risico van een bloeding onder het harde hersenvlies met meer dan 90 procent.

Ook bij een botsing met een auto leidt een helm tot minder schade aan schedel of hersenvlies, maar de huidige helmen kennen hier wel beperkingen, aldus het onderzoek.

Snelheid lijkt een belangrijke factor te zijn als het gaat om de ernst van afloop van een ongeval. De onderzoekers bevelen aan om de helm vooral te promoten onder gebruiker van elektrische fietsen, te meer daar die vaak worden gebruikt door oudere en dus kwetsbare fietsers.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.