Oudere bestuurders gebruiken veel medicijnen

medicineUit een Amerikaans onderzoek blijkt dat 90 procent van de oudere bestuurders medicijnen gebruikt. Tweederde gebruikt meer dan één medicijn.

Het gaat daarbij om medicijnen op recept, waaronder pijnstillers en slaapmiddelen.

Het aantal ouderen met een rijbewijs is in de VS drastisch toegenomen. Had in de 70-er jaren zo’n 50 procent een rijbewijs, nu ligt dat boven de 80 procent.

Ouderen hebben veel vaker medische problemen dan jongeren, aldus het onderzoek van de Foundation for Traffic Safety van de AAA. Zelfs de jongste groep ouderen (65-69 jaar) heeft daar twee keer zo vaak mee te maken als jongere bestuurders (24-64 jaar).

Ouderen die medicijnen gebruiken geven in grote meerderheid (ca. 80 procent) wel aan minder te rijden vanwege hun medische toestand. Opvallend is dat dit percentage afneemt, naarmate het inkomen hoger ligt. Ook vermijden oudere medicijngebruikers vaker om ’s nachts te rijden.

De verschillen man/vouw zijn groot. Vrouwen gebruiken vaker medicijnen en ook vaker meerdere medicijnen. Aan de andere kant zijn vrouwen eerder geneigd aan zelfregulering te doen door minder te rijden.

Hoewel medicijngebruik risico’s met zich kan meebrengen, stellen de onderzoekers dat oudere bestuurders over het algemeen veilige weggebruikers zijn. Ze worden minder snel afgeleid, gebruiken de autogordel consequenter en als ze als verkeersslachtoffers worden geregistreerd komt dat vooral omdat ze kwetsbaarder zijn, niet omdat ze meer ongevallen veroorzaken.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.