Crowdsourcing helpt bij vaststellen fijnstof

iSPEXprototype-smHet experiment waarbij smartphonebezitters zelf fijnstof meten blijkt te werken. Het kan een waardevolle aanvulling vormen op professionele fijnstofmetingen.

Dit blijkt uit de analyse van de duizenden metingen van gebruikers van iSPEX, zo meldt RIVM. Dat is een opzetstukje dat voor de camera van de mobiele telefoon geplaatst wordt en een bijbehorende app. Het instrument maakt gebruik van de camera, internetverbinding, GPS en de rekenkracht van de smartphone.

Met de iSPEX hebben duizenden eigenaren van een iPhone gemeten hoe veel fijn stof er in de atmosfeer zit.

De metingen zijn in kaart gebracht en vergeleken met fijn stofkaarten op basis van data van satellieten en een wetenschappelijk grondstation. De eerste analyse van de duizenden metingen had als doel het vaststellen van de betrouwbaarheid van de nieuwe meetmethode.

De iSPEX-metingen komen goed overeen met de data van satellieten en het AERONET-grondstation in Cabauw. In gebieden met voldoende metingen is zelfs meer detail te onderscheiden dan in satellietdata.

Op dit moment wordt ook onderzocht welke aanpassingen mogelijk zijn om ook de deeltjesgrootte van het fijnstof uit de iSPEX-data te kunnen halen. Daarmee zou iSPEX het mogelijk maken om gerichter onderzoek te doen naar de gezondheidseffecten van verschillende soorten fijn stof.

 

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.