Op de fiets: Licht aan, apps uit

fietsverlichtingDeze winter voert het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) samen met politie, scholen en gemeenten de fietsverlichtingscampagne ‘Licht aan, apps uit’. Daarbij wordt gebruik gemaakt gedragsinterventies die zijn ontwikkeld door de onderzoek Radboud Universiteit.

Tijdens de campagne worden jongeren met borden en zadelhoesjes geattendeerd hun verlichting aan te doen en hun mobiele telefoon niet op de fiets te gebruiken.

Uit onderzoek van studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen is gebleken dat meer fietsers hun fietslicht voeren wanneer direct voordat zij in het donker op de fiets stappen worden herinnerd aan hun verlichting.

Een kwestie van timing dus, aldus het onderzoek van Van den Heuvel, Martens & Weerman (2011) naar het voeren van fietsverlichting in opdracht van het ROVO. De helft van de jongeren fietst zonder of zonder complete fietsverlichting, zo bleek uit dat onderzoek. Eén van de meest voorkomende redenen (27 procent) van het ontbreken van verlichting is eenvoudigweg vergeten het licht aan te zetten of losse lampjes te bevestigen.

Het is dus belangrijk om mensen hier op het juiste moment aan te herinneren, namelijk bij het in het donker verlaten van de fietsenstalling. Door daar aanwijzingen te plaatsen worden jongeren getriggerd hun fietsverlichting aan te doen. De aanwijzingen bestonden uit het ophangen van een poster, een oplichtend bord en het uitdelen van zadelhoesjes met een afbeelding van een fietser met licht. Het aantal fietsers zonder licht nam tijdens een pilot af met 36 procent af.

In Zeeland worden de borden opgehangen in fietsenstallingen op het voortgezet onderwijs en in andere Fietsenstallingen, bijvoorbeeld bij de treinstations. Er zijn twee verschillende varianten van het bord gemaakt. Een bord met ledverlichting erachter. Een bewegingssensor zorgt ervoor dat het bord aan gaat wanneer iemand op zijn fiets langskomt. Dit zorgt ervoor dat de boodschap nog meer opvalt. De andere variant is een metalen bord (zoals een verkeersbord) dat op een muur of aan een paal kan worden bevestigd.

De boodschap ‘Licht aan, apps uit’ is overigens verzonnen doorr Zeeuwse jongeren. Bij het niet voeren van fietsverlichting wordt een boete uitgedeeld, maar ook een set fietslampjes wordt op de fiets gemonteerd. Zodat de overtreder ten minste wel veilig zijn of haar tocht kan vervolgen

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.