Bewonersparticipatie draagt bij aan succes snelheidscampagne

30kmactieZeeland vraagt bewoners mee te denken en in actie te komen tegen te hard rijden in de buurt. De eerste tussentijdse resultaten laten zien dat het project succesvol is.
De Margarethaweg in Terneuzen is de eerste straat waar een dergelijk snelheidsproject van ROVZ van start is gegaan.

Vanaf de start dachten de bewoners actief mee en voerden ze acties uit. Met 30 km stickers op kliko’s en de afspraak om de kliko’s langer langs de weg te laten staan, werd een eerste signaal aan de weggebruikers afgegeven. Daarna werd de straat met campagnevlaggen, -borden en een spandoek aangekleed. Met elkaar hebben de bewoners ervoor gezorgd dat het straatbeeld er steeds netjes uit bleef zien.
Regelmatig ontving de projectgroep feedback over de campagne van de bewoners: waardevolle informatie waarmee het project beter en succesvoller werd. Ook kwamen bewoners met ideeën over de inrichting van de Margarethaweg. De projectgroep bestaat uit afgevaardigden van gemeenten Borsele en Terneuzen, waterschap Scheldestromen, politie Zeeland- West-Brabant, Veilig Verkeer Nederland en ROVZ.

Doel van het project is om op zes locaties ervaring op te doen met een brede aanpak van de snelheidsoverschrijdingen. In deze aanpak worden bewoners nadrukkelijk uitgenodigd om mee te denken en in actie te komen. Een buurtcoach van Veilig Verkeer Nederland (VVN) begeleidde de bewoners bij het maken van plannen. Het ROVZ stelde campagnemateriaal ter beschikking en budget om nieuwe acties uit te testen, het waterschap zette krijttekeningen en snelheidsdisplays in, de politie controleerde extra en de gemeente stelde budget beschikbaar voor aanpassingen aan de straat. De bewoners vormden een bewonersgroep, die de acties in de straat coördineerde en met de gemeente overleg voerde over aanpassingen in de straat.

De eerste tussentijdse resultaten laten zien dat het project succesvol is. Het aantal automobilisten dat harder reed dan 30 km/uur daalde met 10%. De snelheidsoverschrijdingen met meer dan 10 km/uur daalden zelfs met ruim 20%. Ook de bewoners merkten het verschil.

Ook elders in het land zetten gemeenten in op buurtacties, vooral in Noord-Brabant. Zo levert de gemeente Oirschot speciale Buurtactiepakketten, met 30-km stickers om op kliko’s te plakken, raamposters enzovoort. Met daarbij een stappenplan.

Onderwerpen:

Auteur: Steven Don

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.