Acht op de tien fietsers onder invloed na stapavond

FietsersIn het uitgaansgebied is het aandeel alcoholovertreders onder fietsende jongeren hoog tot zeer hoog. Naarmate de nacht vordert stijgt dit tot meer dan 80% en stijgt het gemiddelde bloedalcoholgehalte tot meer dan twee maal de wettelijke limiet van 0,5 g/L.

Dit blijkt uit het rapport Alcoholgebruik van jongeren in het verkeer op stapavonden. SWOV voerde het onderzoek uit in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen.

In de steden Den Haag en Groningen zijn eind november 2013 metingen uitgevoerd op een donderdag- en zaterdagnacht onder mensen die van plan waren weg te fietsen vanuit het centrum, of die net per fiets in het centrum waren aangekomen.

In totaal is 42% van de geteste fietsers wettelijk gezien onder invloed (boven de wettelijke limiet van 0,5 g/L alcohol). Met 48% boven de limiet, ligt het alcoholgebruik in het centrum van Groningen een stuk hoger dan in dat van Den Haag (30%). Na één uur ’s nachts blijkt zelfs 68% van de fietsers boven de wettelijke alcohollimiet te zitten en na vijf uur in de ochtend is zelfs meer dan 80% in overtreding.

Het gemiddelde bloedalcoholgehalte stijgt dan tot 1,0 g/l en de kans op een ongeval met letsel is dan vijf keer zo groot.

Het aantal fietsende jongeren (15-29 jaar) dat in weekendnachten na een valpartij in het ziekenhuis wordt opgenomen stijgt al enkele decennia; bij de helft van hen is tegenwoordig alcohol in het spel.

Het onderzoek meldt verder dat sinds 2002 het alcoholgebruik tijdens weekendnachten onder automobilisten met twee derde is gedaald: 98% rijdt nuchter.

Dit beeld is ook te zien bij jonge, mannelijke bestuurders. Van deze groep rijdt 2% tijdens stapavonden onder invloed van alcohol, waarbij er geen verschil is tussen bestuurders met en bestuurders zonder passagiers.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.