Uber leidt niet tot minder alcohol-ongevallen

Uber
Foto: Uber Technologies Inc

De opkomst van Uber heeft geen invloed op het aantal verkeersslachtoffers als gevolg van rijden onder invloed, aldus een Amerikaanse studie.

De stormachtige groei van Uber en soortgelijke goedkope taxi-diensten zou mogelijk meer mensen ertoe aanzetten om niet zelf achter het stuur te kruipen nadat het consumeren van een paar glazen alcohol, zo veronderstelden sommige wetenschappers. In de VS krijgt men nu jaarlijks te maken met 121 miljoen gevallen van rijden onder invloed, met als resultaat 10.000 verkeersdoden.

Om dat na te gaan, bekeken onderzoekers van de universiteit van Southern California de ongevallencijfers van 100 drukke stedelijke gebieden in de VS waar Uber actief is, over een periode van 2005 tot 2014.

De conclusie is echter dat er geen relatie te vinden is tussen de activiteiten van Uber en het aantal dodelijke verkeersongevallen in het gebied, al dan niet verband houdend met rijden onder invloed of het tijdstip van ongevallen, in het weekend of op feestdagen.

De onderzoekers geven verschillende mogelijke redenen voor het ontbreken van enig effect op de verkeersveiligheid. De simpelste is dat het aantal Uber-gebruikers domweg nog te klein is om een effect te kunnen meten. Verder kan het zijn dat Uber vooral gewone taxiritten of ov-ritten vervangt. Tenslotte is de groep Uber-gebruikers wellicht niet representatief. Het zijn vooral de hogere inkomens die voor Uber kiezen. De lagere inkomens en mensen die dicht bij ov wonen gebruiken Uber minder.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.