Kantoorbus wordt nieuwe werkplek

kantoorbusEerste Vlaamse ‘office on wheels’ gaat de testfase in. Vanaf september pendelen een 100-tal werknemers van en naar hun vaste werkplek met een bus die is omgebouwd tot een kantoor op wielen.

Zes maanden lang zetten ze zo hun reistijd om in werktijd. Bedoeling van het project is om te achterhalen of dit nieuwe transportmiddel een duurzaam alternatief kan bieden voor woon-werkverkeer. Tegelijk wordt er bekeken hoe dit concept kan leiden tot nieuwe businessmodellen voor de autobusindustrie.

30% van de beroepsactieve bevolking is meer dan 30 minuten onderweg van of naar het werk. 9% heeft zelfs meer dan 60 minuten nodig. Zo blijkt uit het Onderzoek Verplaatsingsgedrag Vlaanderen.

Met het project ‘Office on Wheels’ onderzoekt het Vlaams Instituut voor Mobiliteitsbeleid samen met Autobusondernemers hoe deze tijd nuttig gebruikt kan worden door de werkdag te laten beginnen van zodra de werknemer in de bus stapt.

In deze testfase legt de bus 6 maanden lang iedere werkdag het traject Gent – Halle af. Vierentwintig zitplaatsen worden ingevuld via een reservatiesysteem waar een honderdtal werknemers van Colruyt Group gebruik van maken.

De kantoorbus biedt dezelfde faciliteiten als een standaard kantoor. Via een optimale verbinding kan de werknemer zijn documenten raadplegen die zich in de cloud bevinden of inloggen op de server van het werk. Daarnaast beschikt de kantoorbus over voldoende stopcontacten, een printer, koffiemachine en toilet.

Tijdens de kantooruren zet een opleidingsbedrijf het voertuig in als mobiele opleidingsruimte voor zorgverstrekkers.

De innovatie kan mogelijk ook een oplossing bieden voor de ontsluiting van bedrijventerreinen die moeilijk bereikbaar zijn, zo hopen de initiatiefnemers.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.