Forse stijging dode en zwaargewonde voetgangers na omzetten van de klok naar wintertijd

wintertijdIn het laatste weekend van oktober wordt traditiegetrouw overgeschakeld naar het winteruur. Het is een uur vroeger donker en dat heeft vooral gevolgen voor voetgangers, zo constateert het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid.

De overschakeling naar het winteruur is de start van een risicovolle periode. Van oktober tot november stijgt het aantal letselongevallen met voetgangers in de avondspits in België met 28%. Het aantal zwaargewonde en doden bij voetgangers neemt zelfs met 63% toe. Er zijn dus niet alleen meer ongevallen, ze zijn ook ernstiger, aldus het BIVV. Zo registreerde men 17 dode voetgangers per 1000 letselongevallen in oktober ten opzichte van 34 doden per 1000 ongevallen na invoering van de wintertijd. ‘Het is aannemelijk dat de ongevallen gebeuren met een hogere impactsnelheid na het veranderen van het uur door een verminderde zichtbaarheid’.

Wat fietsers betreft, speelt de verandering van het uur minder een rol. Het is eerder het verkorten van de dagen dat een effect heeft. Zo heeft het BIVV vastgesteld dat er bijna 6 keer meer ongevallen met fietsers gebeuren bij zonsopgang en het vallen van de avond in oktober dan in juni bijvoorbeeld, hoewel er waarschijnlijk veel meer fietsers in de lente rondrijden dan in de herfst. Het aantal fietsongevallen tijdens de dag vermindert met 30% tussen juni en oktober.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.