Fietstelweek, Strava of allebei?

Er zijn verschillende aanbieders van fietsdata. Een vergelijking tussen de Fietstelweek en Strava leert dat je ze eigenlijk allebei nodig hebt.

De vergelijking werd gemaakt in het kader van het project Emergent City, waar enkele architecten en mobiliteitsexperts met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie bekijken in hoeverre de Stad in staat is zonder overheidsingrijpen mobiliteit te organiseren.

Dordrecht schafte daartoe een dataset van Strava aan met fietsgegevens over een compleet jaar, met een dekking van het gehele grondgebied van de Drechtsteden.

Strava is van oorsprong een app om sportieve prestaties vast te leggen en te delen en vergelijken met anderen. Door de jaren heen zijn mensen de app echter ook gaan gebruiken om hun woon-werkverkeer te registreren. Gebruikers kunnen in de app aangeven of een specifieke trip een woonwerkmotief heeft, en de software is bovendien in staat om woonwerkverkeer te herkennen. Bijna de helft van de miljoenen door Strava in de Drechtsteden geregistreerde ritten zijn woon-werk- of woon-onderwijs gerelateerd.

Als je de resultaten vergelijkt met die van de jaarlijkse Fietstelweek, zijn er echter behoorlijk verschillen.

De Fietstelweek telt met behulp van de Bikeprint. “Het grootste verschil is echter niet de andere app, maar de blijkbaar totaal andere gebruikersgroep”, aldus het onderzoeksteam. Tijdens de Fietstelweek wordt veel meer lokaal fietsgedrag geregistreerd, zoals op de illustraties goed te zien is: Hier is het vooral de vooroorlogse stad die oplicht, terwijl bij Strava met name lange doorgaand routes aan de randen van het stedelijk gebied oplichten.

“Om de voordelen te kunnen benutten en de nadelen te vermijden moeten dus verschillende bronnen gebruikt worden. En dan blijken die traditionele methodes, met hun beperkt aantal telpunten maar onbevooroordeelde blik, toch weer van waarde.”

De resultaten van de Fietstelweek in de Drechtsteden. (bron: Emergent City)
De resultaten van Strava in de Drechtsteden (bron: Emergent City)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.