Nieuw fietsparkeersysteem in stalling Zutphen

Vanaf 14 mei is een fietsparkeersysteem met tijdsregistratie actief in de gratis bewaakte fietsenstalling onder het treinstation in Zutphen. Treinreizigers die op de fiets naar het station komen zien bij aankomst in de stalling op een digitaal scherm waar vrije plaatsen zijn en kunnen zo makkelijker een plek vinden. Tegelijkertijd wordt de maximale gratis stallingsduur teruggebracht naar tien dagen.

Om meer ruimte in de stalling te creëren heeft ProRail in samenwerking met de gemeente Zutphen en NS het nieuwe fietsparkeersysteem aangebracht in de stalling in Zutphen. Fietsenstallingen bij het station zijn bedoeld voor treinreizigers en we willen voorkomen dat onze stallingen gebruikt worden als een opslagplaats. Met de invoering van het nieuwe parkeersysteem en regels willen we het aantal fietsplaatsen beter benutten en het voor de treinreiziger prettiger maken om hun fiets te stallen.
De gratis fietsenstalling in Zutphen staat overvol. Na 10 dagen gratis stallen gaat de staller 1 euro 20 per dag betalen. Fietsen die langer dan 15 dagen staan, worden weggehaald en verplaatst naar een depot waar deze nog tweeënhalve maand aanwezig zijn en tegen 25 euro administratiekosten kunnen worden opgehaald. Gemiddeld is 15% van de fietsen die bij de Nederlandse stations staan een weesfiets: een fiets die nooit of pas na hele lange tijd door de eigenaar wordt opgehaald. Hierdoor blijven fietsenstallingen onnodig lang vol en kunnen reizigers hun fiets steeds lastiger parkeren. Eerder werd in Zutphen al een extra brommerstalling in het stationsgebied opengesteld om de fietsenstalling te ontlasten. Het nieuwe parkeersysteem komt alleen in de fietsenstallingen en niet in de brommerstalling en de mindervalidenstalling.
Eerder voerden ook Utrecht en Groningen al soortgelijke fietsparkeersystemen in.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.