Persoonlijk reisadvies met Tripzoom

mobileapp3_en-300x167Tripzoom is een slimme app voor iPhone en Android die reizigers adviezen geeft die afgestemd zijn op hun persoonlijke dagelijkse reispatroon. Zo’n advies kan bijvoorbeeld zijn om morgen met de trein te reizen vanwege wegreparaties op iemands dagelijkse autoroute naar kantoor. Vanaf 26 maart wordt rondom Enschede een proeftuin ingericht om reizigers te kunnen laten meedenken over deze app en de werking ervan te testen.

Tripzoom komt voort uit het project SUNSET (Sustainable Social Network Services for Transport), een onderzoeksproject met 9 Europese partners waaronder de gemeente Enschede. Het doel is om vervoer in stedelijke omgevingen duurzamer te maken met behulp van ICT. Het gaat daarbij om het verlagen van het aantal verkeersopstoppingen, het verhogen van de verkeersveiligheid en het terugdringen van de uitstoot van schadelijke stoffen. Dat gebeurt niet alleen met een app, maar ook met sociale netwerken zoals Twitter en Facebook om reizigers elkaar te laten coachen, zoals via het delen van adviezen of persoonlijke duurzaamheidscores. Een andere belangrijke component is dat SUNSET de ontwikkelde diensten in het echt evalueert en onderzoekt of ze daadwerkelijk leiden tot duurzamer reizen in urbane gebieden. Hiervoor zet het project “living labs” op in Enschede, Göteborg (Zweden) en Leeds (Verenigd Koninkrijk) en ontwikkelt het nieuwe evaluatiemethoden.

Ook Haaglanden komt met een persoonlijke reisplanner onder de naam Go About. Het project is onderdeel van het programma Luchtkwaliteit voor Den Haag en van het programma Beter Benutten Haaglanden.
Waar een gewone reisplanner alleen het OV en de auto vergelijkt, neemt deze planner ook de fiets als vervoermiddel in de vergelijking mee. Ook nieuw is dat de reisplanner feedback geeft over de gemaakte keuzes. Aan het einde van de week geeft de reisplanner de gebruiker informatie over de gemaakte kosten en hoe geld en CO2 kan worden besparen als er andere keuzes worden gemaakt. de planner wordt eerst met een panel getest, en komt later dit jaar voor een breder publiek beschikbaar.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.