Europa stippelt pad uit voor introductie zelfrijdende auto

zelfrijdendvervoerEuropa wil intensief gaan samenwerken om de introductie van zelfrijdende voertuigen mogelijk te maken. De ambitie is om in 2019 de belangrijkste hindernissen voor de verdere uitrol van zelfrijdende voertuigen weg te nemen.

Opzet is om nationale regels voor verkeer en vervoer op elkaar af te stemmen en afspraken te maken over V2V en V2I communicatie, zodat auto’s in Europa overal goed met elkaar en met de weginfrastructuur kunnen ‘praten’, waarvoor mogelijk het bestaande C-ITS platform zal worden ingezet.

Daarnaast zetten de landen in op grensoverschrijdende testen en gaan de lidstaten samen vraagstukken omtrent cybersecurity, privacy, aansprakelijkheid en bescherming van data aanpakken. Ook wil men gezamenlijk de publieke opinie rijp maken voor de introductie van de zelfrijdende auto.

Een en ander is vastgelegd in de Declaration of Amsterdam door de Europese transportministers.  Later dit jaar moet dat worden gevolgd door een masterplan voor coöperatieve intelligente vervoerssystemen. Ook de Europese autofabrikanten sluiten aan bij dit initiatief.

De transportministers hebben afgesproken dat er in Europees verband naar de nu nog verschillende verkeersregels wordt gekeken, dat investeringen voor digitale communicatie met infrastructuur wordt afgestemd en dat grensoverschrijdend testen gemakkelijker wordt. Ook gaan de lidstaten samen de tanden zetten in vraagstukken omtrent cybersecurity, privacy, aansprakelijkheid en bescherming van data.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.