Belangstelling Europese MobiliteitsWeek loopt terug

MobiliteitsweekOndanks een kleine opleving dit jaar, loopt de belangstelling om deel te nemen aan de Europese Mobiliteitsweek in Nederland sterk terug.

Maar niet alleen in Nederland. Over de hele linie lijkt sprake van een terugval. De 2015-editie van de Mobiliteitsweek telde 45 deelnemende landen met in totaal 1873 steden. Het laagste resultaat sinds 2006.

Het waren er weer 140 minder dan het jaar ervoor. Dit jaar gaat het wel wat beter. Dit jaar stopt de teller bij 2367.

Vooral Oostenrijk en Spanje laten het afweten. Tot voor kort was de Week daar het populairst met in ieder land zo’n 500 deelnemende gemeenten. Die aantallen liepen in 2015 met circa 100 terug.
Maar ook in Nederland verliest de week aan populariteit. Daar liep het aantal deelnemende gemeenten terug van 14 in 2014 tot 2 in 2015. Lichtpuntje is ook hier dat zich dit jaar 17 gemeenten hebben aangemeld, maar dat is nog weinig vergeleken met bijvoorbeeld 2007, toen deden 310 gemeenten mee. In 2016 maken onder andere ook de Fietstelweek en het programma Groene Voetstappen onderdeel uit van de Europese MobiliteitsWeek.

De resultaten worden enigszins goedgemaakt door een toename van het aantal deelnemers in een aantal andere landen, waaronder ‘EU-nieuwkomers’ als Hongarije en Slovenië. En ook Rusland en Griekenland scoren positief.

De autovrij dag, die onderdeel kan uitmaken van de Mobiliteitsweek, wint wel iets aan populariteit. Het aantal gemeenten dat daar aan deelneemt steeg van 783 tot 906 in 2015.

Waarom het aantal deelnemende gemeenten terugloopt in landen als Spanje, Oostenrijk en Nederland wijt de organisatie aan een zekere onverschilligheid ten opzichte van EU-branded initiatieven. Gemeenten besteden hun geld liever aan lokale acties, zo veronderstelt men.

Of zoals een Deense vertegenwoordiger (0 deelnemers) meldde:

Het is voor mij elke week Mobiliteitsweek.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.