Fietskluizen bij de bushalte in Friesland

fietskluisIn het Friese Holwerd zijn op proef acht busfietskluizen in gebruik genomen die door de reizigers met behulp van een app zijn te reserveren en te openen.

Fietskluizen en bushaltes zijn tot nu toe niet altijd een gelukkige combinatie geweest. Technische problemen, gebrekkige communicatie, onhandige bediening en reservering, vernieling van kluizen en dergelijke zorgden ervoor dat pilotprojecten niet goed uit de verf kwamen of voortijdig beëindigd werden.

Het project in Friesland heeft de tijd en de technische ontwikkelingen in ieder geval mee. De behoefte aan dergelijke voorzieningen is toegenomen, gezien het feit dat het ov-aanbod op het platteland terug loopt. Tegelijkertijd is de e-fiets ten tonele verschenen, die zich goed leent voor de rit naar de halte als je wat verderaf woont, mits de fiets veilig gestald kan worden.

Boven is het gebruiksgemak van de Friese kluizen vergroot door de mogelijkheid een kluis via een app te reserveren en te openen. De betaling achteraf gaat ook via de app (vooralsnog iOS en Android).
De kluishuur bedraagt € 0,10 per uur of € 2,- per dag. Binnenkort start ook in Drachten bij Transferium – Oost een proef met dezelfde fietskluizen.

app_fietskluis

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.