Led strip moet smartphone-zombies waarschuwen

Foto: HIG Traffic Systems

In navolging van Duitsland start nu ook in ons land een proef met voetgangerslichten voor smartphone-zombies. Een lichtlijn in de grond geeft wanneer het voetgangerslicht op rood staat.

De proef loopt in Bodegraven-Reeuwijk waar het bedrijf HIG een pilotproject is gestart met de lichtlijn. Deze is aangebracht in het straatwerk bij de verkeerslichten op het kruispunt Goudseweg/ Vrije Nesse in Bodegraven. De lijn licht gelijk met het verkeerslicht rood of groen op.

Het idee is dat een voetganger die op zijn smartphone loopt te kijken de lichtlijn opmerkt.

Volgens HIG is de bedoeling om ook fietspaden van de oplossing te gaan voorzien.

In Keulen zijn om dezelfde reden op een aantal lokaties LED-lichten in het wegdek aangebracht op plaatsen waar voetgangers de trambaan kruisen. De rode LEDs knipperen zodra er een tram nadert. De lichten schijnen onder een hoek van 60 graden richting voetganger, zodat ze opvallen voor iemand die met gebogen hoofd loopt. Inmiddels heeft de stad Augsburg het idee overgenomen. In een onderzoek van DEKRA in zes Europese hoofdsteden is vastgesteld dat ruim 10 procent van de voetgangers tijdens het oversteken met de smartphone in de weer is.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.