Graumans

Dubbeltje-parkeren in Amsterdam op de helling

Parkeren voor een dubbeltje per uur kan volgend jaar niet meer in een aantal Amsterdamse winkelstraten. De 10-centszones zijn ingevoerd om meer winkelend publiek aan te trekken. Maar volgens de gemeente werkt dat nauwelijks op die manier.

In de Bilderdijkstraat en 1e C. Huygensstraat wordt in plaats van het 10-centtarief voortaan het reguliere tarief gehanteerd van 3 tot 4 euro per uur. In Buitenveldert worden de 10-centszones vervangen door blauwe zones. Bij de sportvelden in voormalig Oost-Watergraafsmeer blijven de 10-centszones wel gehandhaafd evenals in een een aantal andere winkelstraten.
De 10-centszones zijn ingevoerd zodat bezoekers van winkels met de auto kunnen komen zonder het reguliere (hogere) tarief te hoeven betalen. Vergunninghouders mogen tijdens winkeltijden niet parkeren in deze zones. Na sluiting van de winkels geldt het normale omliggende tarief. Doordat men maar één uur mag parkeren, worden langparkeerders geweerd. Hierdoor kunnen in theorie) veel bezoekers van dit gunstige tarief gebruik maken. Het idee is dat op deze manier een gunstiger economisch klimaat wordt gerealiseerd voor winkeliers en andere ondernemers. Dit komt echter niet naar voren uit onderzoek. Het effect op het aantal parkeringen en daarmee op het aantal autoverkeersbewegingen is gering. Er is nauwelijks een verschil geconstateerd tussen het aantal parkeringen per parkeerplaats in de 10-centszones en de referentiestraten.

In Rotterdam wordt in 2013 het Stop & Shop tarief gefaseerd afgeschaft in een aantal winkelstraten en parkeergarages in Rotterdamse deelgemeenten. Dat betekent dat in deze straten en parkeergarages weer het gewone parkeertarief geldt van € 1,58 per uur (€ 0,50 per 19 minuten). 
In december 2009 is in een aantal winkelstraten en openbare parkeergarages in de Rotterdamse deelgemeenten Delfshaven, Feijenoord, Hillegersberg-Schiebroek, Kralingen-Crooswijk en Noord een Stop & Shop tarief ingevoerd. Hierbij geldt tijdelijk een lager parkeertarief van €  0,10  voor het eerste half uur parkeren, in plaats van € 0,50 per 19 minuten. Deze maatregel maakt deel uit van een drie jaar durend Actieplan Winkelgebieden en is bedoeld om een aantal winkelgebieden in deelgemeenten tijdelijk een extra stimulans te geven. Met ingang van 2013 loopt het Actieplan Winkelgebieden af. Daarmee vervalt in 2013 ook het Stop & Shop tarief. Ondernemers in de winkelstraten en eigenaren van parkeergarages zijn of worden hierover geïnformeerd. Bezoekers krijgen via borden op straat informatie over het aflopen van het Stop & Shop tarief.


Mail de redactie