File, snelweg. Foto: RamonBerk / iStock

20 procent meer files op Nederlandse wegen

File, snelweg. Foto: RamonBerk / iStock

Het aantal files en de vertraging voor het wegverkeer namen in 2018 met ongeveer 20 procent toe. Niet alleen tijdens de spits was er veel oponthoud, ook overdag hadden weggebruikers daar het afgelopen jaar meer mee te maken. Dit en meer concludeert de ANWB op basis van haar jaarcijfers.

In 2017 steeg de filezwaarte, berekend door de lengte en de duur van files met elkaar te vermenigvuldigen, nauwelijks. Maar in 2018 nam de vertraging voor het wegverkeer dus weer stevig toe. Vooral in de regio’s Den Haag en Rotterdam ondervonden weggebruikers veel hinder als gevolg van files. Maar ook op de wegen in Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg nam de filezwaarte toe. In de provincies Noord-Holland en Utrecht bleef deze vrijwel gelijk, terwijl het verkeer in het noorden van het land veel minder verkeershinder ondervond in vergelijking met vorig jaar.

1.135 kilometer

De grootste knelpunten waren in het afgelopen jaar in de ochtendspits de A4 Den Haag richting Amsterdam en in de avondspits de A27 van Utrecht naar Breda. De drukste spitsen in de ochtend zijn op maandag en dinsdag en in de avond op  dinsdag en donderdag. Op donderdag 1 november zorgde de regen en een groot aantal ongelukken voor een recordspits. Op het drukste moment stond er die avond 1.135 kilometer file in Nederland.

“Ondanks dat in de afgelopen jaren de infrastructuur sterk is uitgebreid, blijkt deze onvoldoende om het grote verkeersaanbod tijdens de piekuren te kunnen verwerken”, concludeert de ANWB op basis van de ontwikkelingen. Naast het verkeersaanbod hebben de weersomstandigheden grote invloed op de doorstroming van het verkeer. Zo was er op 18 januari een grote storm waardoor het verkeer op veel wegen compleet vast kwam te staan. “Ondanks de uitgebreide waarschuwingen kantelden er die dag meer dan 60 vrachtwagencombinaties en blokkeerden daarmee lange tijd veel wegen”, aldus de ANWB.

Slecht weer en veel ongelukken

Maart is volgens de statistieken één van de drukste maanden op de weg. Ook dit jaar werd dat weer bevestigd met een enorme piek in de filezwaarte. Naast slecht weer met veel regen werden weggebruikers geconfronteerd met een groot aantal ernstige ongelukken die leidden tot veel verkeershinder. Tijdens de droge zomer zorgden de vele bermbranden en het recreatieverkeer voor extra oponthoud op de wegen.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.