ANWB, wegenwachter

Maatregelen tegen gestrande auto’s door warmte

Met warmer weer is de kans groter dat auto’s pech krijgen. Rijkswaterstaat en de ANWB spelen daar deze dagen op in met extra maatregelen.

Indien het maandag echt zo warm wordt als de afgelopen dagen is voorspeld, stelt Rijkswaterstaat een hitteprotocol in werking om te zorgen dat gestrande auto’s zo snel mogelijk verplaatst worden. Het protocol houdt in dat er extra materieel wordt ingezet om gestrande auto’s zo snel mogelijk bij bijvoorbeeld een tankstation te krijgen.

Tevens krijgen automobilisten het advies om water mee te nemen op reis. Rijkswaterstaat is nog niet bezig met het koelen van beweegbare bruggen in het wegennet. Die bevatten veel staal dat kan uitzetten bij hitte. ,,Maar als het nodig is, gaan we dat doen”, aldus een woordvoerder.

Tientallen extra wegenwachters

Ook de ANWB wil met extra maatregelen voorkomen dat het vanwege de warmte vastloopt op de Nederlandse wegen. Motoren raken met dit weer immers sneller oververhit en accu’s die niet in optimale staat verkeren, geven ook sneller de geest. Het gaat al gauw om 500 tot 1.000 meer pechgevallen per dan dan gebruikelijk. De ANWB zet daarom de komende dagen tientallen extra wegenwachters in.

Dat gebeurt ook om het werk van de wegenwachters wat minder zwaar te maken. ”Het is best zwaar om met temperaturen van 30 graden of hoger te moeten werken en dan scheelt het als je dat werk over meer mensen kunt verdelen”, aldus een woordvoerder. Mensen die de komende dagen de weg op moeten, krijgen het advies voldoende water mee te nemen voor onder meer files en pech.

Bron: ANP

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia. Hij schrijft vooral over personenvervoer en mobiliteit.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.