
Nog zeker drie jaar overdag 100 rijden
Zeker tot aan het einde van deze kabinetsperiode (uiterlijk in 2025) mogen automobilisten en motorrijders overdag niet harder dan 100 rijden. Waarschijnlijker tot zelfs 2030, want dan zijn alle nieuwe auto’s elektrisch en stikstofrestricties overbodig.
Nu laat de stikstofcrisis harder rijden nog niet toe, aldus VVD-minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) deze week in het Algemeen Dagblad. De snelheidsverlaging op wegen waar tot dan toe 120 of 130 mocht worden gereden is eind 2019 aangekondigd en in maart 2020 – vrijwel gelijktijdig met de introductie van de eerste coronamaatregelen – ingevoerd om gevolgen van het stikstofprobleem op te lossen. Het zou gaan om een tijdelijke maatregel. Volgens Harbers zal er deze kabinetsperiode echter geen discussie meer zijn over het weer toestaan van hogere snelheden dan 100 tussen 06.00 en 19.00 uur.
Van vroem vroem naar zoef zoef
In 2011 trapte de VVD haar eigen campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen af met de introductie van een 130 kilometer per uur-bord en in 2018 beschreef premier Mark Rutte zijn partij als een ‘vroemvroempartij’. Volgens Harbers is de VVD inmiddels ook een ‘zoefzoefpartij’. “Er zal veel ‘zoefzoef’ moeten zijn met elektrische auto’s, voordat we die discussie weer kunnen beginnen”, aldus de bewindsman. Naar verwachting is dat rond 2030.
Overigens is het feit dat het huidige snelheidsregime nog wel even van kracht blijft niet helemaal nieuw. In de
Kamerbrief van stikstofminister Christianne van der Wal-Zeggelink over stikstof stond onlangs ook al dat de 100 kilometer zou blijven.
Helemaal eens met Pat Rick. Persoonlijk vind ik 100 km als maximum een zegen en een genoegen en zou het fijn vinden als dat zo blijft. Van mij mag het ook ’s avonds. Nu rijdt iedereen ongeveer even snel en dat geeft rust op weg. Goed voor de verkeersveiligheid en je eigen gezondheid. In de Randstad is een hoger maximum een soort fopspeen: je bespaart er nauwelijks tijd mee omdat het veel te druk is om sneller te rijden: er zit altijd wel een ‘sukkel’ voor je die niet sneller gaat dan 100 km/h.
verlaagde maximum snelheid is niet alleen voor stikstofuitstoot, maar ook voor verkeersveiligheid en de doorstroming. we zien dat heel veel (woningbouw, wegenprojecten, industrie) stilstaat vanwege stikstof, wat zelfs mensenlevens eist. Daar moeten ze bij MOB ook eens aan denken