Dark store in Amsterdam

Vestigingen flitsbezorgbedrijven niet meer welkom in Amsterdamse woonwijken

Dark store van bezorgdienst Getir in Amsterdam Foto: ANP

De gemeente Amsterdam wil strengere regels voor distributiecentra van flitsbezorgbedrijven in woonwijken. Omwonenden van de zogeheten dark stores ondervinden veel overlast van de bevoorrading en het ophalen van de boodschappen door koeriers.

Het stadsbestuur vindt dat de leefbaarheid in de wijken voorop moet staan. Daarom moeten de flitsbezorgbedrijven, die beloven binnen enkele minuten bestelde spullen te leveren, zich op plekken vestigen waar ze zo min mogelijk overlast veroorzaken. Dat betekent dat de dark stores alleen bij hoge uitzondering – als dit niet ten koste gaat van de leefbaarheid in de buurt – in woonwijken en gemengde wijken (wonen en werken) zijn toegestaan.

De snelle opkomst van bedrijven als Gorillas, Getir en Flink deed het college van burgemeester en wethouders eerder al besluiten geen nieuwe vestigingen toe te staan. “We hebben gezien dat de huidige vestigingen van flitsbezorgers met dark stores veel overlast voor de buurt geven, en geconstateerd dat het nodig is om beleid te maken”, zegt verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck.

Verontwaardiging bij bezorgbedrijven

Zowel Gorillas als Getir reageert verontwaardigd op het besluit van de gemeente. “Absurd dat de gemeente overgaat op deze beslissing, omdat het bedrijf van toegevoegde waarde is voor de stad Amsterdam”, reageert Gorillas. Bezorgbedrijf Getir noemt het besluit “zeer onrechtvaardig.”

De gemeenteraad moet nog met het voorstel instemmen. Eerder al besloten Rotterdam en Utrecht het aantal flitsbezorgbedrijven aan banden te leggen.

Bron: ANP

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.