Woon-werkverkeer fietsers

Ruim de helft van forenzen pakt, ondanks goede voornemens, de auto in plaats van de fiets

Fietsers op weg naar hun werk tijdens de ochtendspits. Foto: ANP - Rob Huibers.

Het aantal Nederlanders dat dagelijks naar het werk fietst, is met een procentpunt gedaald tot onder het niveau van het begin van voordat corona zijn intrede deed. Slechts 18% pakt de fiets naar werk, terwijl vorig jaar 23% het voornemen had dit te gaan doen. Dit blijkt uit cijfers van het fietsonderzoek van leasemaatschappij ALD Automotive.

Voor het derde jaar op rij heeft ALD Automotive – in aanloop naar Fiets naar je Werk-dag – onderzoek gedaan onder ruim 1.100 Nederlanders naar de motivatie en het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer. Terwijl ruim de helft van de respondenten (54%) aangeeft het liefst met de fiets, e-bike of speed pedelec van en naar werk te reizen, stapt 53% toch elke ochtend in de auto.

Lonneke van der Horst, Marketing & Strategy Director bij ALD Automotive, vindt de hoeveelheid Nederlanders dat aangeeft nooit naar werk te fietsen opvallend. “Dat is 42%, terwijl dit vorig jaar werd ingeschat op 27% in de post-lockdownsituatie. Het lijkt erop dat mensen weer in oude gewoontes vervallen.”

Fitter zijn belangrijkste motivatie fietsgebruik

De redenen om naar het werk te willen fietsen zijn vrijwel onveranderd ten opzichte van de eerdere fietsonderzoeken. Fitter zijn en meer bewegen zijn nog steeds hoofdredenen om de fiets of e-bike te gebruiken voor woon-werkverkeer. “Maar er is wel een lichte daling van 9% te zien ten opzichte van vorig jaar. Dat fietsen goedkoper en een duurzamer alternatief voor de auto is, is als motivatie juist iets in populariteit gestegen”, zegt Lonneke van der Horst.

Vorige maand werd bekend dat grote werkgevers vanaf volgend jaar actie moeten ondernemen om de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer van hun personeel en het zakelijk verkeer omlaag te krijgen. De regeling is bedoeld om te stimuleren dat hun werknemers vaker thuiswerken of naar hun werk reizen met het OV, de fiets, de elektrische auto of de deelscooter.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.