Maaltijdbezorger Uber Eats in Amsterdam

Online platform ‘Bezorg Veilig’ moet verkeersveiligheid maaltijdbezorgers verbeteren

Maaltijdbezorgers nemen vaak risico's in het verkeer, tijdens bezorgritten. Foto: ANP / Remko de Waal

Voor de duizenden maaltijdbezorgers die dagelijks op hun e-bikes en scooters van hot naar her rijden, is deze week het online platform ‘Bezorg Veilig’ gelanceerd. Op dit platform vinden bezorgers én werkgevers tips en trainingen om de verkeersveiligheid van de beroepsgroep te verbeteren.

Het platform is ontwikkeld door TeamAlert, in opdracht van ROV Zuid-Holland, provincies Gelderland en Overijssel en gemeente Rotterdam. Uit onderzoek van TeamAlert blijkt namelijk dat één op de vier maaltijdbezorgers wel eens is betrokken bij een verkeersongeval. Een ruime meerderheid vertoont ook risicogedrag tijdens het bezorgen, zodat de pizza of burger warm genoeg bij de klant aankomt. Zo vertelt 82% van de ondervraagden dat zij wel eens over de stoep rijden, 67% rijdt soms op het verkeerde deel van de weg en 43% rijdt wel eens door rood.

De bezorgers vinden op het platform bijvoorbeeld tips als: van tevoren je route checken, maar 1 oortje met muziek in doen en met een S-beweging over de tramrails rijden. Ook is er een online training gemaakt, waarin een aantal verkeerssituaties getoond worden die de jonge bezorgers moet helpen om gevaren in het verkeer te herkennen.

Checklist voor werkgevers

Maar ‘Bezorg Veilig’ biedt is er niet alleen voor de flitsbezorgers zelf. Ook de werkgevers kunnen er terecht om de veiligheid voor hun werknemers te verbeteren. Zo vinden ze er informatie over de voordelen van het investeren in de verkeersveiligheid, een checklist voor het het onderhoud van het materiaal en inter

“De maaltijdbezorger is een kwetsbare verkeersdeelnemer, vanwege de vaak jonge leeftijd die ze hebben en het snelle voertuig waarop ze rijden”, vertelt Suzanne van der Geest, onderzoeker bij TeamAlert. “Door het platform laagdrempelig en toegankelijk te maken, hopen we dat bezorgers veiliger deelnemen aan het verkeer.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

1 reactie op “Online platform ‘Bezorg Veilig’ moet verkeersveiligheid maaltijdbezorgers verbeteren”

Pat Rick|30.05.22|12:57

De mentaliteit bij de platforms moet verbeteren, want de top 3 van belangrijkste dingen zijn daar: geld, geld en nog eens geld.

Toen een pizzabezorger een ongeluk kreeg en dit mobiel meldde aan het bedrijf, vroeg de supportmedewerker eerst of de pizza’s nog OK waren. Terwijl oprechte menselijkheid voorop moet staan!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.