Amsterdam wil af van racende e-bikes op fietspad. Foto gemeente Amsterdam
Politiek

Amsterdam wil af van racende e-bikes op fietspad

Amsterdam wil af van racende e-bikes op fietspad. Foto gemeente Amsterdam

Amsterdam wil een maximumsnelheid voor e-bikes op fietspaden in het centrum. Met de steeds populairder wordende elektrische fietsen en alle varianten daarop, wordt het fietspad voor de ‘normale’ fietser, steeds onrustiger en gevaarlijker. 

In het vorige week gepresenteerde coalitieakkoord zegt het Amsterdamse College van B&W de mogelijkheid tot een maximumsnelheid op fietspaden te onderzoeken. Zeker nu op steeds meer plekken in de stad auto’s op rijbanen zich aan een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur moeten houden, is het een logisch gevolg dat ook fietspaden een snelheidslimiet krijgen. Hierdoor kunnen de elektrische voertuigen zich namelijk ook veilig tussen de auto’s bewegen en wordt het snelheidsverschil kleiner.

De ANWB pleitte twee jaar geleden al voor een snelheidslimiet op het fietspad. “Er komen steeds meer snelle fietsers en het verschil met kwetsbare fietsers wordt daardoor steeds groter.” De ANWB gaat zelf een onderzoek doen naar de verkeersveiligheid van fietsen in de bebouwde kom. “We willen vooral onderzoeken of een snelheidslimiet praktisch haalbaar is, of het te handhaven is en wat het effect is op het aantal mensen dat voor de fiets kiest.” De resultaten worden in het najaar verwacht.
De Amsterdamse afdeling van de Fietsersbond kan zich goed vinden in het idee van de gemeente. Vooral de smalle fietspaden in de hoofdstad vragen om regelgeving, om de verkeersveiligheid van fietsers te waarborgen.

Fietsersbond sceptisch

De landelijke tak van de Fietsersbond is niet erg enthousiast over de plannen. Woordvoerder Wim Bot: “Wij zien nog niet goed wat dit oplost. Qua handhaving lijkt het me heel lastig en bovendien: veel fietsers hebben geen snelheidsmeter.” Bot vindt het daarnaast geen goed idee om ouderen op elektrische fietsen naar de rijbaan te verplaatsen. “Wij zullen hier zeker intern een discussie over voeren. Maar als dit in Amsterdam nodig is, dan is dat maar zo.”

Lees ook: 

Hoe krijg je de snelle speed pedelec veilig in drukke gebieden?

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

1 reactie op “Amsterdam wil af van racende e-bikes op fietspad”

Eelke Schokker|01.07.22|07:18

altijd ergens van af willen zonder alternatief!
gratis openbaar vervoer?
er is iets wat het eigen vervoer aantrekkelijk maakt. maar zonder goed alternatief heb je geen oplossing

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.