Lucinda Brand met Donkey Republic deelfiets
Wereld Fiets dag

QMove eerste app waarin reiziger ook Donkey deelfiets reserveert

Lucinda Brand met eerste Donkey Republic deelfiets via Qmove reisapp. Foto: Marloes Kanselaar

Reizigers in de Drechtsteden kunnen vanaf vandaag in de Qmove reisapp hun reis compleet maken met een deelfiets van Donkey Republic. De samenwerking tussen Qbuzz en Donkey Republic is uniek, omdat de deelfietsaanbieder volledig geïntegreerd is in de app. Aan wereldkampioene veldrijden Lucinda Brand de eer om de eerste gebruiker van de oranje deelfiets in Dordrecht te zijn. “Je zal er de Tour niet op winnen, maar hij trapt lekker door.”

“Het uitgangspunt bij de integratie in de reisapp is het OV en waar de reiziger behoefte aan heeft”, legt Taco van der Steen van Donkey Republic uit. “Dus niet op allemaal centrale plekken in de stad losse hubs voor deelfietsen plaatsen, maar echt kijken naar hoe de reiziger zowel voor het eerste deel als het laatste deel van hun reis op een deelfiets kunnen stappen.”

De 67 hubs en 230 oranje fietsen zijn als het aan Annemarie Zuidberg van Qbuzz ligt, slechts het begin. “We gaan eerst dit tot een succes maken, maar hopelijk kunnen we daarna uitbreiden naar een nog grotere regio. Hoe mooi zou het zijn om met de deelfiets naar de Kinderdijk te kunnen?”

Wereld Fiets Dag

De officiële aftrap op Wereld Fiets Dag werd bijgewoond door de gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland Frederik Zevenbergen, wethouders Rik van der Linden (Dordrecht), Kees de Ruijter (Papendrecht) en Ton Spek (Sliedrecht). Ook zij zijn het er over eens dat de samenwerking gaat helpen om de bereikbaarheid van de regio te bevorderen. Van der Linden: “Dordrecht heeft een drukke binnenstad, er komt veel samen. We willen de stad graag autoluwer en beloopbaarder maken, maar dat kan alleen als deelmobiliteit optimaal is.”

De komende tijd monitoren Qbuzz en Donkey Republic hoe vaak en vanaf waar de fietsen niet alleen gebruikt, maar ook gezocht worden. “Als wij signaleren dat er vaak vanaf een plek zonder hub naar een deelfiets wordt gezocht, dan blijkt er dus een latente behoefte te zijn om daar op een fiets te stappen,” licht Zuidberg toe. “Er is ook met de gemeente Dordrecht afgesproken, dat we hier snel op kunnen anticiperen. Bijvoorbeeld met het toevoegen van een nieuwe hub.”

Ter promotie is de komende maand het gebruik van een Donkey Republic deelfiets via de Qmove app gratis.

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.