Meer meetstations moet verkeersdrukte verminderen. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Rijkswaterstaat

Minder verkeersdrukte door 1000 extra meetstations

Meer meetstations moet verkeersdrukte verminderen. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Duizend extra intelligente wegkantstations (iWKS) moeten weggebruikers helpen beter te anticiperen op verkeersdrukte. Rijkswaterstaat heeft BAM Modulair opdracht gegeven de lading meetstations te leveren, die het hoofdwegennet veiliger, betrouwbaarder en efficiënter maken. RWS maakt op dit moment gebruik van verschillende systemen en streeft naar een efficiënter beheer en onderhoud. 

Met de inzet van iWKS-en kan RWS weggebruikers informeren, adviseren en waarschuwen en het verkeer geleiden en regelen. De iWKS-en monitoren en signaleren de verkeersdrukte op de weg via computers die verbonden zijn met detectielussen in het wegdek. De informatie wordt verwerkt in het Nationaal Dataportaal Wegverkeer en wordt gedeeld met serviceproviders, zoals de ANWB en TomTom. Die gebruiken de ontvangen data voor hun routeplanning, waardoor weggebruikers kunnen anticiperen op verkeersdrukte.

Minder monteurs langs de weg

De verzamelde data is daarnaast een essentiële kennisbron voor RWS om de verkeersveiligheid en doorstroming te verbeteren. Ook het onderhoud en beheer kan aan de hand van deze data (kosten)efficiënter worden ingericht. Doordat de software van de iWKS-en op afstand kan worden beheerd, zijn er in de toekomst minder monteurs langs de weg nodig. BAM levert de kasten voor het perceel West-Nederland. Eerder was BAM betrokken bij een succesvolle proef met iWKS-en langs de A9.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.