NS-station Arnhem Centraal Foto: IenW, Tineke Dijkstra Fotografie
Onderzoek

Hoge benzineprijs reden voor reiziger om de fiets en OV te pakken

Hoge benzineprijs reden voor reiziger om de fiets en OV te pakken

Meer dan de helft van de reizigers kiest de laatste 3 jaar bewuster voor de fiets en het OV, om op hun plaats van bestemming te komen. Hoge brandstofkosten (64%), gezondheid (46%) en milieu en klimaat (35%) worden genoemd als belangrijkste redenen om de auto te laten staan. Ook werden in die periode meer (elektrische) fietsen verkocht. 

Dat blijkt uit een enquête die onder ruim 1.000 respondenten is gehouden, in opdracht van RAI Vereniging. Volgens voorzitter Steven van Eijck zijn reizigers zijn zich steeds bewuster van de impact van reizen op hun omgeving, gezondheid en portemonnee. “Dit versnelt de transitie naar bewuster keuzegedrag en daarmee naar gezonde mobiliteit.” Tegelijkertijd constateert hij dat er nog veel kansen onbenut worden gelaten. “Zo worden vooral elektrische auto’s gestimuleerd terwijl ook (plug-in) hybride auto’s een grote bijdrage kunnen leveren aan vermindering van de uitstoot. Of kijk juist naar verbreding van de inzet van (elektrische) scooters voor stedelijke mobiliteit in plaats van het gebruik te ontmoedigen. Ook wordt de potentie van hernieuwbare brandstoffen voor verduurzaming van het rijdende wagenpark van miljoenen auto’s, bestelwagens en trucks nog onvoldoende benut.”

Overheid moet gezonde mobiliteit stimuleren

Maar liefst 83% van alle respondenten vindt dat de overheid een belangrijke rol speelt bij het stimuleren van gezonde mobiliteit. Om mobiliteit betaalbaar te houden, pleit 46% van de respondenten ervoor om brandstof goedkoper te maken. Ook wil 43% van de respondenten dat het OV gestimuleerd wordt en pleit 40% ervoor dat schone en zuinige vervoersmiddelen fiscaal aantrekkelijker worden gemaakt. Van Eijck: “Gezonde mobiliteit vraagt om een passende (fiscale) stimulering. Zorg als overheid voor voldoende handelingsperspectief door schone, zuinige en veilige vervoersmiddelen voor zoveel mogelijk reizigers en ondernemers aantrekkelijk te maken.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.