1 op de 5 e-bikers fietst met alcohol op. Foto: Stella Fietsen
Onderzoek

1 op de 5 e-bikers stapt na een feestje gewoon op de fiets

1 op de 5 e-bikers fietst met alcohol op. Foto: Stella Fietsen

Dat je niet met alcohol op in de auto moet gaan zitten, wordt door veel mensen heel logisch gevonden. Maar na een paar biertjes of wijntjes op de e-bike stappen, wordt door 1 op de 5 e-bikers regelmatig gedaan. Dit blijkt uit onderzoek van Stella Fietsen naar het gebruik van alcohol op de elektrische fiets onder ruim 3.000 respondenten. Veilig Verkeer Nederland roept op tot bewustwording.

Van de fietsers die met een slok op op de e-bike stappen is 62% man en 36% vrouw. In Noord-Brabant is het aantal mensen dat met een drankje op nog op de elektrische fiets stapt het hoogst. Ook vallen Noord-Brabanders procentueel gezien het meest van hun fiets na een avondje in de kroeg. In Zuid-Holland houdt de fietser zich het beste aan de regels: daar laat 23,8% van de respondenten hun e-bike staan na een goed feestje of gezellige borrel.

“Fietsen na het gebruik van alcohol mag volgens de wet sowieso al niet”, zegt Menno Wiltink, Veiligheidsmanager bij Stella Fietsen. “Maar met een e-bike brengt het nog meer risico’s met zich mee, door de hogere snelheden.”Ook de directeur bij Veilig Verkeer Nederland, Evert-Jan Hulshof, roept op tot bewustwording als het gaat om verkeersdeelname wanneer je alcohol drinkt. “Maak het voor jezelf makkelijk door zowel met de auto als op de (elektrische) fiets vast te houden aan de gedragslijn van nul procent alcohol. Veiliger voor jezelf én voor de overige verkeersdeelnemers.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.