Subsidie gemeenten verkeersveiligheid. Bron: IJ
Risicoanalyse

Eenderde gemeenten maakt nog geen werk van subsidie verkeersveiligheid

Subsidie gemeenten verkeersveiligheid. Bron: IJ

Uit een inventarisatie door de Vereniging Nederlandse Gemeenten blijkt dat 31% van de gemeenten nog geen risicoanalyse over de verkeersveiligheid heeft opgesteld. Vooral onder kleinere gemeenten is dit het geval. De analyse is een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de subsidieregeling, die op 1 juli opent.

Volgens het Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV) 2030 moet elke wegbeheerder een analyse maken van de grootste verkeersveiligheidsrisico’s in zijn gebied. Het idee is dat beleid hiermee meer risicogestuurd wordt, in plaats van maatregelen te treffen na ongevallen.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) stelt, net als tussen oktober 2019 en juni 2021, een expertteam beschikbaar dat gemeenten helpt bij het opstellen van een risicoanalyse. Het expertteam kan bijvoorbeeld een lightversie van de risicoanalyse leveren en samen met de gemeente de verkeersveiligheidsrisico’s prioriteren. Ook kan het team ondersteunen bij het opstellen van een vormtoets van (een deel van) het wegennet. Daarbij worden de wegen op hoofdlijnen getoetst aan inrichtingskenmerken van Duurzaam Veilig.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.