Parkeren goedkoper voor elektrische voertuigen. Foto: ANP - Robin Van Lonkhuijsen

Tesla-rijder betaalt vanaf volgend jaar minder voor parkeerplek

Gemeenten mogen vanaf volgend jaar lagere parkeertarieven rekenen voor elektrische auto’s en auto’s die op waterstof rijden. Het kabinet is van plan de Gemeentewet daarvoor aan te passen, zo schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer.

Op dit moment is het nog niet toegestaan voor gemeenten om verschillende tarieven te hanteren voor verschillende soorten voertuigen. Daar wil het kabinet verandering in brengen. “Gemeenten krijgen hiermee een extra instrument in hun gereedschapskoffer om te werken aan schone lucht en minder verkeersherrie in hun stad of dorp”, zegt Heijnen.

Gemeenten mogen zelf bepalen of ze korting willen geven, en hoeveel dat dan is. Het gaat dan om gewoon betaald parkeren langs de weg of op een parkeerterrein, maar kan ook de kosten van een parkeervergunning betreffen. Ook mogen ze zelf bepalen hoe ze de korting willen geven. Dat kan bijvoorbeeld via parkeerapps, of door een extra optie bij de parkeerautomaat in voeren.

De korting geldt alleen voor auto’s die tijdens het rijden helemaal geen uitlaatgassen uitstoten. Hybride of zuinige auto’s komen er dus niet voor in aanmerking.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een gratis proefabonnement van een maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.