Vergelijkbare Safety-Safe, of snelheidsmeterspaarpot, in Noord-Brabant.
Safety-safe

Veilig rijgedrag brengt genoeg op voor opknappen Groningse speeltuin

Vergelijkbare Safety-Safe, of snelheidsmeterspaarpot, in Noord-Brabant.

Het belonen van goed rijgedrag aan een Groningse laan heeft ruim 6353 euro opgebracht, voor het opknappen van een speeltuin. De slimme snelheidsmeter ‘Safety-safe’ beloont weggebruikers die zich aan de snelheid houden door geld in een digitale spaarpot te stoppen. Buurtbewoners van de 30-kilometer laan waar het experiment werd gehouden, bepaalden aan welk doel het totaalbedrag uitgegeven zou worden. 

De snelheidsmeterspaarpot heeft ruim een maand aan De Savornin Lohmanlaan in Groningen gestaan, waar vaak te hard wordt gereden. In plaats van hardrijders te beboeten, worden weggebruikers beloond die zich aan de snelheid houden. Samen met bewoners startte de gemeente Groningen het Safety-safe traject. Wethouder Verkeer en Vervoer Philip Broeksma: “Het was de eerste keer dat de Safety-safe in de provincie Groningen is gebruikt. De ervaringen elders in het land zijn positief; gemiddeld wordt een snelheidsreductie van 25% behaald.”

Het opgehaalde bedrag wordt gebruikt voor het opknappen en vergroenen van  een speeltuin aan de bewuste laan. De Safety-safe inzet is mogelijk gemaakt door de gemeente Groningen in samenwerking met Verkeerswijzer Groningen. De pilot wordt nu geëvalueerd, om te kijken of dit nog op andere plekken in de gemeente ingezet gaat worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.