Verkeerstunnel Rotterdam Centraal. Foto: VerkeersNet
Politiek

Rotterdamse woningen versneld aangepakt tegen verkeerslawaai

Verkeerstunnel Rotterdam Centraal. Foto: VerkeersNet

Rotterdamse woningen worden sneller dan gepland onder handen genomen om geluidshinder tegen te gaan. Ongeveer 19.000 woningen, gebouwd voor 1 maart 1986 en gelegen aan een luidruchtige weg, komen de komende jaren in aanmerking voor maatregelen zoals nieuwe kozijnen of gevelisolatie.

“Verkeerslawaai is de grootste bron van geluidhinder”, zegt duurzaamheidwethouder Arno Bonte. “Tienduizenden Rotterdammers hebben daar last van, met vaak een verstoorde nachtrust of zelfs gezondheidsschade tot gevolg. Simpele maatregelen als het isoleren van de buitenmuur of het plaatsen van triple glas kunnen een wereld van verschil maken. En bijkomend voordeel is dat het ook flink scheelt in de stookkosten.”

Er zijn verschillende maatregelen om geluidshinder in huis te beperken. In de meeste gevallen gaat het om het vervangen van kozijnen, glas en ventilatievoorzieningen en/of de gevelisolatie. Daarvoor maakt de gemeente gebruik van de door de Rijksoverheid in het leven geroepen Subsidieregeling sanering verkeerslawaai (Ssv-regeling).

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt de huidige Ssv-regeling vervangen door een nieuwe subsidieregeling. Om te voorkomen dat woningen daardoor buiten de boot vallen, heeft Rotterdam ingezet op intensivering van de aanpak van geluidsanering voor bestaande woningen. Voor alle woningen waarvoor de gemeente een subsidieaanvraag kon doen (ca. 25.000), is deze ingediend bij het Rijk. Voor 19.000 Rotterdamse woningen is de subsidieaanvraag toegekend.

De bouwkundige opnames die worden uitgevoerd en de daaruit voortvloeiende maatregelen, zijn kosteloos voor de bewoners.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.