Vier provincies bovenaan in Kwaliteitsmonitor Fietsplatform.Foto: VisitBrabant Routebureau

Vier provincies bovenaan in Kwaliteitsmonitor Fietsplatform

Vier provincies bovenaan in Kwaliteitsmonitor Fietsplatform.Foto: VisitBrabant Routebureau

Friesland, Drenthe, Zeeland en Noord-Brabant behoren dit jaar tot de topfietsregio’s van Nederland. In de gisteren gepresenteerde Kwaliteitsmonitor 2022 van het Landelijk Fietsplatform staan de provincies met 4,5 sterren bovenaan de ranglijst.

Met de Kwaliteitsmonitor doet de onafhankelijke stichting Landelijk Fietsplatform onderzoek naar de kwaliteit van het recreatieve fietsnetwerk per provincie. Sinds dit jaar richt de monitor zich niet meer alleen op de fietsroutenetwerken, maar wordt ook gekeken naar de recreatieve fietsmogelijkheden in het algemeen. Fietsplatform directeur Eric Nijland: “Het onderzoek zoomt nadrukkelijker in op de infrastructuur en ontsluiting van het routeaanbod. En naar keuzes die zijn gemaakt om veilig en aantrekkelijk te kunnen fietsen. Ook het waardeoordeel van de fietser weegt zwaarder mee. Recente resultaten van het ANWB publieksonderzoek recreatief fietsen vormen hiervoor belangrijke input. Dit is aangevuld met publieksonderzoek naar de waardering van de routenetwerken. Data van de Fietsersbond geeft input over de kwaliteit van de infrastructuur.”

Extra investeringen nodig

De vier provincies met de meeste sterren worden gevolgd door Groningen, Utrecht en Limburg met 4 sterren. Flevoland ontvangt 3½ ster. Winst is er vooral te behalen in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland, met respectievelijk 3 en 2½ ster, al zijn er grote regionale verschillen. Extra investeringen in de fietsmogelijkheden zullen nodig zijn, maar het mes snijdt volgens Nijland aan twee kanten: “Investeren in goede recreatieve voorzieningen draagt bij aan een prettige leef- en verblijfsomgeving. Hoe belangrijk het is om te kunnen ontspannen en bewegen in de buitenlucht hebben we afgelopen twee jaar gezien. Investeringen verdienen zich ook terug. Nederlanders geven jaarlijks in totaal 3 miljard euro uit aan recreatief fietsen en fietsvakanties in eigen land. Ongeveer de helft ervan wordt onderweg in de regio gespendeerd.”

Het Fietsplatform voert de Kwaliteitsmonitor al uit sinds 2012. Dit jaar zijn tien provincies beoordeeld op basis van vier categorieën. Overijssel en Gelderland hebben niet deelgenomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.