
Gemeenten passen steeds vaker routes aan in Google Maps
Gemeenten laten steeds vaker verouderde route-informatie aanpassen in Google Maps. Stuit je als automobilist op een wegafsluiting of op een oerwoud aan omleidingsborden, dan moet je in veel gevallen omkeren of op zoek naar een alternatieve route. Dit leidt tot gevaarlijke situaties op de weg.
Ook al ligt de verantwoordelijkheid voor het aanpassen van publieke kaarten niet bij gemeenten, zij ervaren wel de gevolgen van ‘verkeerde’ route-informatie. Dit leidt namelijk niet alleen tot onveiligheid en oponthoud in het verkeer, maar ook tot irritatie bij omwonenden over de extra verkeersbewegingen. Om dit zoveel mogelijk te beperken, nemen gemeenten steeds meer het heft in handen bij het updaten van de routes of besteden zij het uit aan een bureau als Localyse.
Bewustzijn aanwakkeren
Daarnaast blijkt de ‘beste route’ niet altijd goed: vrachtverkeer dat langs een basisschool wordt geleid, “of het kruispunt dat een rotonde is geworden of andersom”, geeft Jelle Draijer namens Localyse als voorbeeld. “We hopen het bewustzijn bij gemeenten aan te wakkeren dat het aanpassen van publieke kaarten onderdeel zou moeten zijn van projecten in de openbare ruimte.” Door de navigerende weggebruiker op tijd te bereiken, voorkom je veel overlast en frustratie, zo zegt Draijer.
De afhankelijkheid van Nederlanders van Google Maps is inmiddels zo groot, dat gemeenten er niet meer omheen kunnen de kaarten aan te passen. Alleen al Google Maps wordt door meer dan de helft van de Nederlanders onderweg gebruikt, bleek eerder dit jaar uit onderzoek. Zoeterwoude, Roermond en Amsterdam zijn bijvoorbeeld gemeenten die dit doen en hulp vragen bij Localyse om de publieke kaarten kloppend te maken.
Lees ook:
Hi Edwin, Zo werkt het vandaag niet. Dat is een aanname die gedaan word door vele. De correcte stekker moet in het stopcontact. Als hij er voor bungelt, of niet past. Dan heb je geen stroom.
Dit is toch wel raar. Via Melvin zouden alle wegwerken toch gecommuniceerd moeten worden aan Google? Of registreren deze gemeenten hun werken niet bij het NDW?