Ook zonder thuiswerkadvies werken veel werknemers meer dan de helft van de tijd thuis. Beeld: IenW, Tineke Dijkstra Fotografie
Thuiswerken

Werkgevers erg positief over hybride werken

Ook zonder thuiswerkadvies werken veel werknemers meer dan de helft van de tijd thuis. Beeld: IenW, Tineke Dijkstra Fotografie

Een op de drie werknemers blijft voor minimaal de helft van de tijd nog thuiswerken, ook nu het thuiswerkadvies al een tijd is vervallen. Dat sluit goed aan bij de ervaring van werkgevers: organisaties zijn namelijk erg positief over het hybride werken. Dit blijkt uit een groot werkgeversonderzoek uitgevoerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Het onderzoek is vandaag gepubliceerd.

Ruim twee op de drie organisaties heeft een thuiswerkregeling. Veel organisaties hebben de voorzieningen en regelingen met betrekking tot hybride werken in het afgelopen jaar dan ook verbeterd. Zo wordt de thuiswerkvergoeding vaker aangeboden door organisaties (van 38% in 2020 naar 60% in 2021). Dat betekent dat bijna alle bedrijven die een thuiswerkregeling hebben (68%) daar ook een vergoeding voor bieden (60%).

Het doel van de werkgeversenquête is inzicht te krijgen in de maatregelen en acties die werkgevers nemen om duurzaam reisgedrag onder werknemers te bevorderen. Duurzaam reisgedrag kan worden opgesplitst in drie categorieën: minder reizen, zoals met thuiswerkregelingen, anders reizen en schoner reizen.

Aanschafvergoeding

Werkgevers motiveren hun medewerkers actief om een duurzamer alternatief voor de auto te kiezen, zoals bijvoorbeeld de fiets. Er is nu vaker een aanschafvergoeding voor medewerkers beschikbaar voor een fiets of e-bike. In 2021 was deze beschikbaar bij 48% van de organisaties, nu bij 56%. Daarnaast hebben minder organisaties leaseauto’s of een eigen wagenpark beschikbaar voor zakelijke mobiliteit, om het gebruik van de auto verder te verminderen op korte afstand.

Vier op de tien werkgevers verwachten komend jaar (verder) aan de slag te gaan met duurzaam reizen. Ze geven in het onderzoek aan (meer) bezig te gaan met het stimuleren van anders reizen, het stimuleren van minder reizen en/of het stimuleren van schoner reizen.

“Hybride werken vermindert piekbelasting”

“Door deels op kantoor én deels thuis te werken kunnen we de piekbelasting verminderen”, reageert minister Mark Harbers (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat). “De stimulans van werkgevers om minder of anders te reizen helpt bij het verminderen de hoeveelheid files.”
Staatssecretaris Vivianne Heijnen sluit zich daarbij aan. “Het stimuleren van meer duurzame alternatieven voor woon-werkverkeer draagt bij aan het verbeteren van onze luchtkwaliteit. De fiets, elektrische auto’s of het flexibel werken zijn allemaal opties om de uitstoot te verminderen en samen te zorgen voor schonere lucht.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.