Pilot A15 moet verkeersdrukte beperken. Foto: RICHARD VAN HOEK
Pilot A15

Telefoontje bij drukte op A15 bespaart bedrijven uren fileleed

Pilot A15 moet verkeersdrukte beperken. Foto: RICHARD VAN HOEK

Bussen die veel te laat bij de volgende halte aankomen of volgeladen, maar stilstaande vrachtwagens in een file: het is het schrikbeeld van logistieke en openbaar vervoerbedrijven. Het project Korte Termijn Maatregelen A15 moet dit zoveel mogelijk voorkomen, door met een simpel telefoontje bedrijven op de hoogte te brengen van hinder of oponthoud op de weg.

Met de pilot onderzoekt samenwerkingsverband Zuid-Holland Bereikbaar of de maatregel bijdraagt aan het verbeteren van de doorstroming, het terugdringen van voertuigverliesuren en files op de A15, tussen knooppunt Gorinchem en knooppunt Beneluxplein. Hoewel er ook diverse apps zijn die inzicht geven bij vertragingen, is de informatie hierin niet altijd betrouwbaar of compleet. Daarom is er samen met de Regiodesk gekeken op welke manier deze informatie sneller naar de bedrijven kan.

Melding logsysteem

Bij hinder op de A15 tussen Ridderkerk en Gorinchem verschijnt er een bericht in het logsysteem van de Regionale Wegverkeersleider op de Regiodesk. De verkeersleider neemt vervolgens telefonisch contact op met het bedrijf en geeft de informatie over het incident door. Het bedrijf kan dan kiezen om een andere route door te geven aan de collega’s op de weg of de chauffeurs nog even ‘binnen’ te houden en zo vaststaan in de file voorkomen. Zowel logistieke als vervoerbedrijven zijn gebaat bij vroegtijdige informatie wanneer er iets op hun route gebeurd is.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Zuid-Holland werken samen aan een MIRT-Verkenning A15 Papendrecht – Gorinchem om de doorstroming en verkeersveiligheid op de A15 op de langere termijn te verbeteren. Parallel aan de Verkenning hebben zij samen met Rijkswaterstaat en de Drechtsteden een pakket maatregelen opgesteld voor minder file op de A15 tussen Ridderkerk en Gorinchem. Zuid-Holland Bereikbaar ondersteunt met mobiliteits- en verkeersmanagementmaatregelen dit project.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.