Verkeersveiligheid rotonde fietsers. Foto: Beeldveld / Wilfried Scholtes
Verkeersveiligheid

Rapport VIA: Rotondes veel gevaarlijker voor fietsers dan gedacht

De verkeersveiligheid van fietsers op rotondes is lang niet altijd gegarandeerd. Foto: Beeldveld / Wilfried Scholtes

Rotondes zijn een stuk minder veilig voor fietsers dan altijd werd gedacht, blijkt uit onlangs gepubliceerd onderzoek van verkeerskundig ICT-bureau VIA Software. De diversiteit van het fietsverkeer is een van de belangrijkste oorzaken van de toename aan ongevallen, blijkt uit actuele ongevalgegevens.

E-bikes, bakfietsen, telefoongebruik op de fiets, ouderen op de fiets; wielrenners; het snelheidsverschil tussen de verschillende voertuigen maakt de situatie op de weg en dus ook op rotondes complexer. ‘Een verandering waarvan we de impact niet hadden voorzien’, zo staat in het rapport te lezen. De e-bike groeide uit van ‘fiets met ondersteuning voor ouderen’ naar hét vervoermiddel van deze tijd. De e-bike bood niet alleen ouderen een grotere mobiliteit, de e-bike deed ook zijn intrede in het woon-werk verkeer en trok scholieren uit de bus op de snelle fiets.

Uit het onderzoek van VIA blijkt dat één op de acht fietsongevallen op kruisingen op een rotonde plaatsvindt. Het verkeerskundig bureau onderzocht alle 575.000 Nederlandse kruisingen en vergeleek de verkeersongevallen die tussen 2014 en 2021 in politiesystemen zijn geregistreerd. De inzichten volgen op eerder onderzoek van de TU Delft waarin eenzelfde conclusie getrokken werd.

Omdraaien voorrangsregel

Een relatieve eenvoudige en kosteneffectieve maatregel zou het omdraaien van de voorrangsregel zijn, zodat fietsers geen voorrang hebben.‘Het geeft de fietser meer eigen verantwoordelijkheid en voorkomt mogelijk schijn veiligheid’, concludeert verkeersexpert Erik Donkers van VIA in het rapport. Wel voegt hij er nog aan toe dat ‘de voorrangsregels aanpassen een behoorlijke impact heeft, dus je moet zeker weten dat dit het juiste effect heeft’. Nader onderzoek naar de verkeersveiligheid op rotondes is dus nodig om met alle betrokken partijen tot goede maatregelen te komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.