Helmplicht snorfietsen
Helmplicht

Zonder helm op een snorfiets levert vanaf 1 januari een boete op

Op een Felyx deelscooter geldt vanaf 1 januari 2023 ook een helmplicht. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

Met wapperende haren op een deelscooter door de stad rijden is er vanaf 1 januari volgend jaar écht niet meer bij: na een half jaar uitstel zijn snorfietsers vanaf dat moment verplicht een helm te dragen. Doen ze dit niet, dan riskeren ze een boete van 100 euro. De helmplicht geldt voor scooters met een blauw nummerbord en andere snorfietsen die maximaal 25 kilometer per uur gaan.

Het gaat om rijders van snorfietsen die maximaal 25 kilometer per uur gaan, waaronder ook deelscooters van merken als Felyx en GO Sharing. Aanbieder Felyx laat in een reactie weten dat het bedrijf “uiteraard gehoor gaat geven” aan de nieuwe wetgeving. Alle scooters van het bedrijf worden voorzien van een bak met twee helmen.

De helmplicht zou eerst op 1 juli dit jaar ingaan, maar werd uitgesteld om helmproducenten en aanbieders van deelscooters genoeg tijd te geven om zich voor te bereiden op de maatregel. De RAI branchevereniging kan nu regelen dat er genoeg helmen beschikbaar zijn voor de bijna 800.000 snorfietsers in Nederland. Naast de motorhelm is ook een goedgekeurde speedpedelec-helm toegestaan. Die helmen voor bestuurders van fietsen die 45 kilometer per uur kunnen, zijn lichter en ventileren beter dan zwaardere pothelmen of integraalhelmen.

Helmplicht een ‘goede zaak’

Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) is het “een goede zaak” dat de helm verplicht wordt gemaakt voor snorfietsers. In delen van Amsterdam en Utrecht rijden snorfietsers al verplicht op de rijbaan. “De gevolgen van een ongeval zijn op de weg vaak groter dan op het fietspad, omdat ze zich tussen veel zwaarder verkeer begeven, zoals auto’s en vrachtwagens. Daarnaast is het goed voor de eenduidigheid als alle snorfietsers een helm moeten dragen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.