Apps waarschuwen voor ambulances. BEELD iStock/Ignatiev
Safety Priority Services

Automobilisten krijgen waarschuwing bij naderende hulpdiensten

Apps waarschuwen voor ambulances. BEELD iStock/Ignatiev

Gebruikers van auto’s en navigatiesystemen van zes verschillende fabrikanten worden binnenkort niet meer verrast door loeiende sirenes en onverwachte zwaailichten. De auto’s en apps gaan waarschuwen voor naderende ambulances en gevaar op de weg. De drie jaar durende proef Safety Priority Services (SPS) is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De melding geeft door welk voertuig eraan komt en van welke kant. Eerst geldt dit alleen voor ambulances, later dit jaar ook voor andere voertuigen. Bestuurders worden verder gewaarschuwd voor onder meer spookrijders, obstakels op de weg, wegwerkzaamheden en een ongeval. Op termijn wordt gekeken of het routeadvies van navigatiediensten rekening kan houden met mogelijk verkeersonveilige situaties, zoals het vermijden van schoolzones.

Nederland is het eerste land in Europa dat bestuurders op deze manier gaat waarschuwen voor onverwachte verkeerssituaties. De zes bedrijven waar het ministerie mee samenwerkt zijn Be-Mobile, Inrix, Kia, TomTom, Hyundai en ANWB. Met Safety Priority Services sorteert Nederland voor op Europese wet- en regelgeving die in 2025 van kracht wordt. De betrokken bedrijven kunnen in Nederland kennis en ervaring opdoen met het doorgeven van waarschuwingen.

Kwaliteit data

De zes bedrijven combineren hun eigen data met die van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) en beoordelen de kwaliteit van de data. Zo kan deze waar nodig nog worden verbeterd. Ook zijn er met de bedrijven afspraken gemaakt over de vorm van hun waarschuwingen: tijdens de melding hoeft de bestuurder geen handelingen te verrichten, zodat de handen aan het stuur kunnen blijven.

Bij de proef wordt aan bestuurders gevraagd of informatie van hun auto’s mag worden geregistreerd. Daarna worden de data geanonimiseerd en via een beveiligde verbinding met de partijen gedeeld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

2 reacties op “Automobilisten krijgen waarschuwing bij naderende hulpdiensten”

[email protected]|07.07.22|19:11

Het gebruik van de mobiele telefoon is verboden, MONO. Apps maken om automobilisten te waarschuwen. Dus gebruik van de mobiele telefoon. Er zijn een groot aantal automobilisten die geen mobiele telefoon gebruiken en zo zijn er nog een aantal redenen. Tijden geld verspilling Er is een beter en veiliger middel om de automobilist te waarschuwen voor naderende hulpverleningsvoertuigen met optische en geluidssignalen. Waarom wordt dit systeem ondanks een succesvolle pilot door de overheid genegeerd.

Coert van der Veen|07.07.22|10:19

Je zou verwachten dat hiervoor juist ook Waze als app zou worden geselecteerd. Waze loopt nogal voorop in het doorgeven van actuele informatie en wordt zelfs door veel hulpdiensten gebruikt. In de app kunnen weggebruikers bijzondere situaties op de weg, zoals ongevallen afsluitingen etc direct melden

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.