Fietsverkeer

Meldpunt fietsongelukken Amsterdam heeft binnen dag al 28 meldingen

Fietsers in Amsterdam die een ongeluk hebben gehad, kunnen dat vanaf nu doorgeven bij een online meldpunt. De Amsterdamse afdeling van de Fietsersbond lanceerde het meldpunt voor fietsongelukken om een beter beeld te krijgen van de verkeersveiligheid in de hoofdstad. Na een dag kreeg de bond al 28 meldingen. 

Volgens de bond is de gemeente Amsterdam verantwoordelijk voor de registratie van fietsongevallen, maar wordt die taak onvoldoende uitgevoerd. “Het registreren van alleen de politiecijfers zorgt ervoor dat veel fietsongevallen onder de radar blijven”, aldus een woordvoerder.

Het meldpunt voor fietsongelukken in Amsterdam moet vooral de discussie over verkeersveiligheid onder beleidsmakers aanwakkeren. De Amsterdamse afdeling van de Fietsersbond weet dat ook de gemeente niet gelukkig is met de huidige manier van registreren. “Zij willen het registratieproces ook verbeteren. Uiteindelijk moet een betere afstemming tussen ambtenaren met verschillende portefeuilles leiden tot een betere verkeersveiligheid”, aldus de Fietsersbond.
Kleine verkeersongelukken of ‘bijna ongelukken’ worden inderdaad zwaar ondergeregistreerd, beaamt William Nederpelt, lid van de regionale projectgroep verkeersveiligheid Drechtsteden. “Ongelukken waarbij iemand valt, opstaat en weer doorfietst worden nergens bijgehouden. De fietsongelukken die nu geregistreerd worden omdat de politie eraan te pas komt, zijn slechts het topje van de ijsberg.”

Nauwkeurigheid database

Nederpelt heeft wel twijfels bij de nauwkeurigheid van de database. “Fietsers winnen er niks mee hun ervaring te melden, behalve dat de verzamelde informatie beleidsmatig gebruikt kan worden. Je moet dan wel heel altruïstisch zijn om de moeite te nemen naar het meldpunt te gaan. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een meldpunt voor gestolen fietsen, waarbij je als melder nog de hoop hebt dat je fiets daardoor teruggevonden wordt.”

De Fietsersbond erkent dat het meldpunt geen waterdichte manier is om alle fietsongevallen te registreren. “Dat pretenderen we ook helemaal niet. We gaan monitoren wat er de komende tien maanden allemaal gemeld wordt, zodat we zicht krijgen op het soort ongelukken en waar ze plaatsvinden. Bovendien heeft het meldpunt ook een maatschappelijke functie, omdat het een platform biedt aan mensen waar ze hun verhaal kunnen doen.”

Nieuwe gegevens ongevallen

Ook Nederpelt hoopt dat het Amsterdamse meldpunt genoeg nieuwe gegevens op gaat leveren, zodat beleidsmakers daarmee verder de diepte in kunnen. “Als er niet gemeten is, is het probleem niet serieus. En als het niet serieus is, willen we er geen geld aan besteden.”

Wethouder Melanie van der Horst (Verkeer) vindt het goed dat er aandacht is voor de beperkte registratie. “Op dit moment kunnen wij helaas alleen de cijfers van de politie krijgen en niet van de ambulance, vanwege privacyregels. Dat de Fietsersbond nu zelf cijfers wil verzamelen zou ons goed kunnen helpen en ik hoop dat we zo samen meer informatie boven water kunnen krijgen. Dit kan ons helpen de veiligheid van alle fietsers verbeteren.”

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.