Meer speed pedelecs op de weg.BEELD: IenW/Bart van Vliet
Verkeersdrukte

Steeds drukker op de weg met e-scooters, e-bikes en speed pedelecs

Speed pedelecs hebben een belangrijk aandeel in de drukker wordende wegen.

De weg raakt steeds voller met speed pedelecs, elektrische scooters en andere voertuigen die je met een stekker oplaadt. In drie jaar tijd zijn er 2,5 keer meer elektrische voertuigen met een bromfietskenteken bijgekomen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Begin 2022 reden er 103.000 elektrische voertuigen met een bromfietskenteken rond, 36 procent meer dan een jaar eerder. Daarmee is de stijging veel groter dan de toename van 7 procent van alle voertuigen met zo’n kenteken, inclusief de niet-elektrische.

Ruim de helft van de elektrische bromvoertuigen bestaat uit een scooter of brommer die niet harder rijdt dan 25 kilometer per uur. Ook snelle elektrische fietsen komen veel voor. Deze speed pedelecs zijn goed voor een kwart van de elektrische voertuigen met een bromfietskenteken.

Elektrische scooters, speed pedelecs en dergelijke zijn vooral populair onder vijftigers en zestigers. Het aantal eigenaren van zulke voertuigen van boven de vijftig is in drie jaar bijna verdubbeld. Bij tieners, twintigers en dertigers is een nog snellere stijging te zien, al gaat het hier om kleinere aantallen.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.