Fietsinfrastructuur

Subsidies beschikbaar voor veiligheid fietsers regio Rotterdam en Den Haag

Fietser fietspad Rotterdam Centraal BEELD VerkeersNet

Gemeenten die de verkeersveiligheid op fietspaden willen aanpakken, kunnen weer een subsidieaanvraag doen bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Voor bijvoorbeeld het verbreden van fietspaden of het aanleggen van verkeersdrempels is in totaal 5,1 miljoen euro beschikbaar.

De plannen moeten bijdragen aan een veilige fietsinfrastructuur en het veiliger inrichten van 30- en 50km-wegen. Het verwijderen van obstakels zoals paaltjes, het aanleggen van rotondes of het inrichten van schoolzones zijn ook voorbeelden van maatregelen die in aanmerking komen voor een subsidie.

Het Rijk betaalt dan voor maximaal 50 procent de uitvoerings- en infrastructurele kosten. In totaal is voor deze aanvragenronde voor de gemeenten uit de MRDH 5,1 miljoen euro beschikbaar. Bovenop de Rijksbijdrage levert de MRDH een extra financiële bijdrage van 40 procent op de toegekende Rijksbijdrage.

De 23 gemeenten in de metropoolregio hebben regionaal beleid gemaakt om het aantal verkeersslachtoffers omlaag te krijgen. Eind 2019 maakte het Rijk bekend 500 miljoen euro, verdeeld over tien jaar, te investeren om dit voor elkaar te krijgen. In 2020-2021 is het eerste deel van de subsidie toegekend. Veertien gemeenten uit de metropoolregio Rotterdam Den Haag hebben toen een bijdrage ontvangen. Deze nieuwe subsidie-openstelling is het tweede deel van de Rijkssubsidie.

De plannen kunnen tot 16 september ingediend worden. In december van dit jaar wordt bekend welke aanvragen gehonoreerd zijn.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.