Wetgeving EU zelfrijdende auto's. Foto: Tesla
Autonoom rijden

Zelfrijdende auto binnen EU stap dichterbij

Wetgeving EU zelfrijdende auto's. Foto: Tesla

Een snelweg vol auto’s die op eigen houtje van A naar B rijden, terwijl de bestuurder de krant leest of een Netflix-serie kijkt: het lijkt zomaar weer een stapje dichterbij te zijn. De Europese Unie werkt namelijk aan regelgeving rondom autonoom rijden, die de kentekenregistratie en verkoop van zelfrijdende auto’s mogelijk moet maken. Hierdoor zou het verkopen van zelfrijdende auto’s door autofabrikanten in de lidstaten binnen afzienbare tijd mogelijk worden.

Dat melden EU-medewerkers die betrokken zijn bij het opstellen van de regels aan het internationale politieke platform Politico. Met het opstellen van regelgeving wil de Europese Unie een voortrekkersrol nemen in de verkoop van zelfrijdende auto’s.

Bij de plannen gaat het om auto’s die op ‘Level 4′ autonoom kunnen rijden. Daarmee moet de auto zelfstandig van A naar B kunnen rijden, maar kan de bestuurder nog wel ingrijpen als dat nodig is. Als tussenstap staat de EU eerst de verkoop van Level 3 autonome auto’s toe. Daarbij kan de bestuurder alleen in bepaalde specifieke situaties, bijvoorbeeld in de file of op de snelweg, de controle volledig uit handen geven.

De Europese Commissie presenteert in september het wetsvoorstel. Daarna is het aan de lidstaten om die regelgeving al dan niet goed te keuren. Er worden wel beperkingen aan gesteld, want in het plan staat dat per automerk in iedere lidstaat jaarlijks slechts 1500 autonome auto’s verkocht mogen worden. Na twee jaar wordt opnieuw gekeken wat de bevindingen zijn. Wanneer de regelgeving definitief van kracht wordt, is dus nog niet helemaal duidelijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.