Minder beweging door deelscooter. Foto: Felyx
Deelmobiliteit

‘Miljoenen kilometers minder gefietst en gewandeld door deelscooter’

De grote toename van deelscooters in grote steden, zorgt voor minder gelopen en gefietste kilometers. Foto: Felyx

Het gemak van een deelscooter pakken op de hoek van de straat, zorgt ervoor dat inwoners van zes Nederlandse steden een stuk minder beweging krijgen. Jaarlijks wordt er namelijk 10 miljoen kilometer minder gefietst en 4 miljoen kilometer minder gewandeld door de komst van de deelscooter. Deze conclusie trekt actiegroep Scootervrij aan de hand van overheidsevaluaties en data van deelscooteraanbieders.

“Gemeentes dragen de verantwoordelijkheid om dit een halt toe te roepen,” zegt Collin Molenaar van Scootervrij. Volgens Molenaar ‘laten wethouders en ambtenaren zich inpalmen door mooie beloftes van scooterbedrijven en zijn de burgers daar de dupe van’. Als deelscooters een slechte uitwerking hebben, kunnen gemeenten ervoor kiezen om deelscooters te weren. Vooralsnog gebeurt dit alleen in de stad Leiden.

Rotterdam spant de kroon; daar wordt 2,3 miljoen kilometer minder gefietst en bijna een miljoen kilometer minder gewandeld. De andere vijf steden waar data van beschikbaar is zijn: Amsterdam, Assen, Den Haag, Groningen en Rijswijk. Amsterdam volgt Rotterdam op als tweede stad met 1,5 miljoen kilometer minder fietsen en meer dan 300 duizend kilometer minder wandelen.

Explosieve groei

In slechts drie jaar tijd is het aanbod van deelscooters in Nederland explosief gegroeid naar meer dan 12 duizend scooters in tientallen steden en dorpen. Alle aanbieders van deelscooters in Nederland – GO Sharing, Felyx, Check en Tier – kregen recentelijk kapitaalinjecties van miljoenen euro’s om verder uit te breiden.

In de studie van Scootervrij is gebruikgemaakt van evaluaties die zijn uitgevoerd door gemeenten en studies van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Daarnaast zijn cijfers gebruikt van het CROW.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.