Mobility Lab
Start-ups

19 creatieve innovaties geselecteerd voor zesde editie Mobility Lab

Mobility Lab koppelt de komende maanden 19 start-ups aan relevante bedrijven, om hun innovaties te testen. Foto: Mobility Lab

Buurtstallingen gevuld met deelvervoer, een platform om shuttle services voor werknemers te organiseren en een systeem dat bestuurders bewuster moet maken van vermoeidheid en afleiding tijdens het rijden. Het is slechts een greep uit de negentien innovaties die geselecteerd zijn voor Mobility Lab 2022. Het start-up programma koppelt de start-ups aan een eerste klant, om hun innovatie in de praktijk te bewijzen. Dit alles onder het motto: ‘Niet lullen maar testen!’

De innovaties zijn mogelijke oplossingen voor allerlei mobiliteisproblemen. Onder meer op het gebied van duurzame mobiliteit, deelvervoer en verkeersveiligheid werden uit 41 aanmeldingen negentien start-ups geselecteerd.

“Wederom zijn we verrast door de creativiteit van de start-ups voor deze zesde editie van Mobility Lab”, zegt Hans Stevens van de gemeente Rotterdam, die het programma in 2017 oprichtte. “Praktische toepassingen en oplossingen die het leven van Nederlanders gezonder en leefbaarder kunnen maken. Wel zien we dit jaar een trend: de geselecteerde en ingestuurde innovaties borduren voort op wat nu al wordt toegepast. Er is dus meer gekeken naar het raamwerk dat er al is en daar wordt op aangehaakt. Dat inzicht gaan we gebruiken om de komende edities van Mobility Lab relevant te laten blijven.”

Introductie bij meer dan 100 bedrijven

Voor het start-up programma zijn uiteindelijk tien Nederlandse start-ups geselecteerd en de overige deelnemers komen uit landen van over de hele wereld. Mobility Lab gaat hen de komende maanden introduceren bij meer dan honderd verschillende bedrijven en overheden. Zo doen onder andere Ahoy Rotterdam, Achmea, Brabant Mobiliteitsnetwerk en Zuid-Limburg Bereikbaar mee.

Mobility Lab is oorspronkelijk een initiatief van De Verkeersonderneming dat zich in de afgelopen jaren focuste op een betere bereikbaarheid van de Rotterdamse regio. Naast de gemeente Rotterdam zijn ook SmartwayZ.NL, het innovatieve mobiliteitsprogramma van Zuid-Nederland, en de provincie Limburg aangesloten als partner en dit jaar is ook de provincie Utrecht toegetreden als partner.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.