Fietsers op kruispunt Rotterdam. Foto: Argaleo
Fietsbeleid

Kabinet wil 100.000 meer mensen op de fiets naar werk krijgen

Het nieuwe fietsenplan moet meer mensen in Nederland op de fiets krijgen. Foto: Argaleo

Als het aan staatssecretaris Vivianne Heijnen ligt, pakken de komende 2,5 jaar 100.000 extra mensen de fiets naar werk. Dat staat in het nieuwe fietsbeleid dat vandaag naar de Kamer wordt gestuurd. Ook komt er een plan om kinderen uit gezinnen met weinig bestedingsruimte te kunnen laten fietsen en moeten goede stallingen bij stations en nieuwbouwwijken zorgen voor meer fietsverkeer.

Vanuit het coalitieakkoord heeft Heijnen 50 miljoen euro beschikbaar voor verdere verbetering van fietsenstallingen bij de stations. Dit moet het aantrekkelijker maken een deel van de reis van en naar het werk met de fiets te doen. Hiervoor zoekt zij nadrukkelijk de samenwerking met werkgevers.
Daarnaast wordt de bouw van een landelijk dekkend netwerk van doorfietsroutes gestimuleerd met een structurele jaarlijkse bijdrage van 6 miljoen euro. Op deze routes kun je op langere afstanden, bijvoorbeeld tussen twee steden, snel en veilig doorfietsen.

Heijnen: “De fiets helpt ons letterlijk en figuurlijk vooruit. Dat vinden we in Nederland gelukkig heel normaal, maar het gaat niet vanzelf. Daarom wil ik komende jaren, samen met werkgevers en andere overheden, fietsen voor meer mensen aantrekkelijk maken. Voor onze bereikbaarheid, gezondheid en de schone lucht.”

7,5 miljard voor bereikbaarheid huizen

Om dat te bereiken gaat de staatssecretaris twee keer per jaar met de regio’s om tafel om te kijken waar de fiets kan helpen voor de bereikbaarheid van huizen, naast het OV en de auto. De komende jaren heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hier 7,5 miljard euro voor vrijgemaakt. Het gaat veel om plannen van gemeenten en provincies waar de mogelijkheid voor auto, OV en fiets samen worden benut.

Samen met minister Mark Harbers wordt in de eerste ronde in totaal 370 miljoen euro uitgetrokken voor infrastructuurprojecten met een rol voor de fiets. Het gaat om 21 projecten, verspreid over het land. Denk onder andere aan de aanleg van doorfietsroutes, fietstunnels en fietsbruggen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.