Pilot studenten Goedopweg

Al ruim 3000 ritten met deelvoertuigen door pilot met studenten

Halverwege de studentenpilot deelmobiliteit is al ruim 20.000 km afgelegd. Foto: Goedopweg

Halverwege de pilot waarin Utrechtse studenten gratis deelfietsen, -scooters -en auto’s mogen testen, zijn er al ruim 3000 ritten gemaakt. De 194 deelnemers doen mee aan de pilot deelmobiliteit. Een initiatief van Goedopweg, waarmee de organisatie wil onderzoeken hoe studenten deelmobiliteit zouden inzetten naast het al beschikbare openbare vervoer.

De deelnemende studenten ontvangen zes maanden lang, iedere maand 40 euro reistegoed in de Gaiyo App. Dit tegoed kunnen zij besteden aan deelmobiliteit. Als wederdienst vullen zij vragenlijsten in, die Goedopweg gebruikt voor analyses.

Met de 3000 gemaakte ritten hebben de deelnemers ruim 20.000 kilometer afgelegd. Dit deden zij vooral op deelfietsen; het meest populaire deelvoertuig. Scooters staan op de tweede plek. Gemiddeld storten de studenten 11 euro per persoon bij, als het gestorte reistegoed op is.

De resultaten overtreffen de verwachtingen: “het bijgestorte tegoed is hoger dan verwacht, het aantal gereisde kilometers is hoger. Tegelijkertijd zien we ook iets meer dan 20% van de deelnemers die nog helemaal geen gebruik heeft gemaakt van het aanbod. Dat laatste hadden we niet verwacht”, vertelt Wijnand van der Werf van Goedopweg. “Verder zien we ook dat er vooral gebruik gemaakt wordt van e-bikes. We hadden vermoed dat e-scooters en eventueel deelauto’s hoger zouden scoren, maar studenten maken dus vooral gebruik van e-fietsen. Dit is waarschijnlijk ook beschikbaarheid gedreven.”

In Goedopweg werken de provincie Utrecht, gemeenten Utrecht en Amersfoort, Rijkswaterstaat en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan een goede bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio Utrecht. De pilot duurt nog tot september.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.