Autodiefstal gestegen
Voertuigcriminaliteit

Aantal gestolen auto’s voor het eerst in 20 jaar toegenomen

Autodieven hebben het vooral voorzien op oudere auto's zonder alarmsysteem. Foto Shutterstock

Voor het eerst in twintig jaar is het aantal autodiefstallen gestegen. Dat meldt kenniscentrum LIV op basis van cijfers over het eerste half jaar van 2022. Vooral oudere auto’s zonder alarmsysteem zijn makkelijk te kraken.

In de eerste zes maanden van 2022 zijn 2900 personenauto’s gestolen, een kleine 13 procent meer dan een jaar eerder. In vier op de tien gevallen wordt de auto teruggevonden.

Dieven reden het vaakst weg met een Toyota, namelijk 476 keer. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Ook Volkswagens, Peugeots en Renaults werden veel gestolen.

“Deel van het probleem is dat voertuigen van vier jaar en ouder met een nieuwprijs onder de 50.000 euro vaak geen extra alarmsysteem hebben en daardoor extra kwetsbaar zijn voor diefstal en autokraak”, zegt Rudi Welling van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Ook is het vaak eenvoudig voor dieven om in te breken in auto’s die door zogenoemde ‘keyless entry’ zonder sleutel kunnen worden geopend.

Er zijn niet alleen meer personenauto’s gestolen, maar ook meer motorfietsen, brom- en snorfietsen en lichte bedrijfswagens. De diefstal van deze vervoermiddelen nam toe met elk tussen de 30 en 40 procent.

40 procent van de brom- en snorfietsen en motorfietsen wordt in de drie grote steden Den Haag, Rotterdam en Amsterdam gestolen. Dat mobiliteit en parkeren van tweewielers in grote steden makkelijker en goedkoper is stimuleert de vraag naar tweewielers en dat kan een mogelijke oorzaak zijn van de diefstaltoename.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.