Rijbewijs
Alcohol en verkeer

Eerste gratis rijbewijs uitgereikt aan jongere na volgen alcoholcursus

Jongeren die de online cursus 'Alcohol en Verkeer' naar behoren afronden, mogen hun rijbewijs gratis ophalen. Foto: Archief RijschoolPro

De online cursus ‘Alcohol en Verkeer’ die jongeren in de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel bewust te maken van de negatieve effecten van rijden onder invloed, heeft de eerste deelnemer een gratis rijbewijs opgeleverd. Wethouder Karima Bouchtaoui reikte afgelopen week het roze pasje uit aan een jongere die de cursus had afgerond.

Gemeente Zaltbommel en Gemeente Maasdriel bieden in samenwerking met IrisZorg vanaf mei dit jaar de online cursus aan voor jongeren tussen de 16,5 en 24 jaar. De cursus is bedoeld om jongeren bewust te maken van de negatieve effecten van rijden onder invloed. Door middel van het aanbieden van een gratis rijbewijs hopen de gemeenten jongeren te motiveren om deel te nemen aan de cursus.
Jongeren onder de 18 jaar in de Bommelerwaard hebben gemiddeld vaker recent alcohol gedronken en of zelfs zwaar gedronken dan de jongeren in de rest van de regio Gelderland-Zuid en in Nederland.

De cursus vindt online plaats en duurt anderhalf uur. Per keer kunnen maximaal 25 jongeren deelnemen. Tijdens de cursus komen diverse onderwerpen aan bod, zoals verkeersveiligheid, alcoholgebruik en risico’s van alcohol- en drugsgebruik in het verkeer. Om er zeker van te zijn dat jongeren actief deelnemen, hebben ze een computer met microfoon en camera nodig. Alleen dan krijgen ze een certificaat uitgereikt.

Jongeren kunnen nadat ze geslaagd zijn voor het examen gratis hun rijbewijs afhalen bij de gemeente. Hiermee besparen ze de afhaalkosten van 41,60 euro. De actie loopt tot 31 december 2022.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.